animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Πωλούνται μέχρι τον Ιούνιο ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Έως 26 Απριλίου οι προσφορές από τους επενδυτές


Τρεις ακόμη ΔΕΚΟ που συγκαταλέγονται στα «βαριά χαρτιά» του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί από τον Απρίλιο του 2013. Πρόκειται για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να κινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος από την τρόικα, που θα κρίνει την επιτυχία του φετινού προγράμματος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Γιάννη Εμίρη να εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχία του φετινού στόχου των 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».
Καθοριστικός παράγοντας για την είσπραξη αυτού του ποσού είναι η πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του 33% του ΟΠΑΠ που ολοκληρώνονται πριν από το Πάσχα. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στα projects της ΕΥΑΘ, του ιπποδρομιακού στοιχήματος και σειράς κρατικών ακινήτων. «Εχουμε παρουσιάσει την προκήρυξη για την υποβολή προσφορών σχετικά με ακίνητα στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο στο Λονδίνο, στο Holland Park, ελπίζουμε να εισπράξουμε περίπου 25 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Εμίρης.
Ωστόσο, την ίδια ώρα ο απολογισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει ότι οι καθυστερήσεις στην έναρξη διαγωνισμών συνεχίζονται. Οι διαγωνισμοί για τα ΕΛΤΑ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) προβλεπόταν, βάσει Μνημονίου, να ξεκινήσουν το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά μετατέθηκαν για το 2ο, ενώ αντιθέτως επισπεύσθηκε μόνο η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Πενιχρά ήταν, εξάλλου, τα έσοδα του Ταμείου το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς καθώς ανήλθαν μόλις σε 5 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha.
Στο μεταξύ, χθες δημοσιεύθηκε και η πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με την αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας. Από το ακίνητο των 257 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, αξιοποιήσιμα είναι τα 200 στρέμματα. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν τις ενδεικτικές προσφορές τους έως τις 26/4/2013.
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί μελετητές για την εκπόνηση μελετών γενικών προγραμματικών σχεδίων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με τους λιμένες Πόρου και Υδρας και το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών της Νέας Επιδαύρου. Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 12/3/2013.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr