animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η Καθαρά Δευτέρα -------Η λαγάνα------------«Σαρακοστή»

Η λαγάνα και τα κούλουμα
    Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία ιδιαιτέρως δημοφιλής ημέρα, που όλοι μας έχουμε καταχωρημένη στην συνείδησή μας, σαν μία ημέρα χαράς και ξεκούρασης, αφού αποτελεί εξάλλου και μία από τις επίσημες αργίες.
Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η σημαντικότερη περίοδος για την Ορθόδοξη Εκκλησία, την γνωστή σε όλους μας «Σαρακοστή», δηλαδή την εσωτερική προετοιμασία στην οποία πρέπει να υποβάλουμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε στις καρδιές μας, την Ανάσταση του Χριστού και το Άγιο Πάσχα που πλησιάζει.
Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, θεωρείται ο επίλογος όλων των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και τελειώνουν την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως προκύπτει από την ίδια την λέξη, ξεκινάει μία διαδικασία κάθαρσης, η οποία συνδυάζεται απαραιτήτως με νηστεία, η οποία πρέπει να αφορά τόσο στις τροφές μας όσο και στα πάθη μας.
Η έναρξη της νηστείας που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα, διαρκεί για 48 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο και αφορά ακόμα και στην παρασκευή του ψωμιού, που ειδικά για την σημερινή ημέρα, ακολουθεί μία διαφορετική, νηστήσιμη συνταγή και ονομάζεται ΛΑΓΑΝΑ.
Η παρασκευή της ΛΑΓΑΝΑΣ είναι ίδια με τα άζυμα, γίνεται δηλαδή χωρίς προζύμι και η παρουσία της σηματοδοτεί την νηστεία των τροφών.