animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ Κρίνονται αύριο οι απολύσεις στο Δημόσιο - Για παράταση πάει το χαράτσι

Χωρίς να «κλείσει» κάποιο από τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε στις 5.00 το απόγευμα της Κυριακής η δίωρη συνεργασία του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Κρίνονται αύριο οι απολύσεις στο Δημόσιο - Για παράταση πάει το χαράτσι
Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμιση, ο οποίος ίοπως έγινε γνωστό έχει πλέον παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για την υλοποίηση του στόχου των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014.
Εντός της εβδομάδας και προτού οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας αναχωρήσουν για τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να υπάρξουν νέες συναντήσεις τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με τον Πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα.
Ανοικτό παραμένει επίσης το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείουανέφερε ότι το ζήτημα απασχόλησε τις δύο πλευρές και στη σημερινή σύσκεψη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, τότε το ενδεχόμενο το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για ένα ακόμα έτος είναι ανοικτό.
Υπό συζήτηση βρίσκεται επίσης η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το α΄ δίμηνο, καθώς και το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
Η διαπραγμάτευση σύμφωνα με την ελληνική πλευρά συνεχίζονται «σε πολύ καλό κλίμα» καθώς η τρόικα, όπως υποστηρίζεται, δείχνει να αντιλαμβάνεται κάποια από τα επιχειρήματα που τής έχουν αντιταχθεί.

Δεν υπάρχει σκέψη για ξένο στο τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για το θέμα της πλήρωσης της θέσης του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, από τις συζητήσεις με την τρόικα δεν έχει προκύψει θέμα τοποθέτησης ξένου τεχνοκράτη και αρκέστηκε να παραπέμψει στις αποφάσεις της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες.

Ληξιπρόθεσμα: Σε καλό δρόμο αλλά χωρίς οριστικές αποφάσεις
Σύσκεψη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πραγματοποιήθηκε και στο Υπ. Εργασίας. Συμμετείχαν σε αυτή πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας, ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και διοικητές Ταμείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «βήμα- βήμα» ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών. Πλαφόν της ελληνικής διεκδίκσης είναι οι 48 δόσεις
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν, πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.
 http://www.ethnos.gr