animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

NewsIt.gr: Τα αγκάθια με την Τρόικα Έρχονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

 

- Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει το πρωί της Κυριακής ο Γιάννης Στουρναρας
- Οι απολύσεις στο Δημοσιο, φοροδιαφυγή και αποκρατικοποιήσεις τα τρία βασικά "αγκάθια"
- Έρχονται κατασχέσεις - εξπρές μόνο με ένα προειδοποιητικό μήνυμα
- Μέχρι τον Ιούνιο σε διαθεσιμότητα 12.700 δημόσιοι υπάλληλοι

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας το πρωί της Κυριακής. Το αμέσως επόμενο ραντεβού θα είναι τη Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ενώ το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας είναι:

- Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου
- Η κατάσταση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών
- Η δυναμική των φορολογικών εσόδων και
- Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
                   
Ένα από τα βασικά "αγκάθια" των διαβουλεύσεων με την τρόικα φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο Δημόσιο, όπου η ελληνική πλευρά οφείλει να παρουσιάσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, από τα οποία θα εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και θα τεθούν οι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τέλος 2014.

Ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο "Βήμα",  επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων. "Ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο κατά 75.000 άτομα. Δεν κάνω απολύσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει στην τρόικα τη λίστα για τη διαθεσιμότητα 12.700 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", από αυτούς: Οι 5.503 θα είναι υπάλληλοι υπουργείων και ειδικότερα 2.000 από τα νέα οργανογράμματα και 3.503 από τη κατάργηση οργανικών θέσεων. Οι 800 θα προκύψουν από τη κατάργηση 67 φορέων και αλλοι 2.500 από συγχωνεύσεις 630 οργανισμών, ενώ το πακέτο θα συμπληρώσουν 3.896 επίορκοι.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο "αγκάθι",  με την τρόικα να ασκεί ασφυκτική πίεση για απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να είναι βραδύτεροι των απαιτούμενων, ενώ και οι έλεγχοι σε μεγάλους φορολογούμενους και άτομα με μεγάλο πλούτο δεν προχωρούν. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους μεγάλους οφειλέτες έχει εισπραχθεί μόνο το 0,5% από το σύνολο των οφειλών τους.

Η πίεση από την τρόικα εντείνεται λόγω του ότι οι φόροι κατανάλωσης κινούνται στα "ρηχά", ενώ και οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωράνε με ρυθμό... "σημειωτόν".

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δύο 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας, αλλά και να στείλει σαφή προειδοποίηση σε οφειλέτες και φοροφυγάδες, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε μπαράζ διατάξεων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

- Κατασχέσεις - εξπρές μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων, με αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης.
- Άμεση διασύνδεση εντός του έτους, των ελεγκτικών υπηρεσιών με τους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Θεσμοθέτηση νέων κινήτρων αυτοσυμμόρφωσης

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ