animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο πληθωρισμός δεν ...τρώγεται!


Με το επίπεδο του πληθωρισμού στο 1,6% τον Οκτώβριο, από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη, οι τιμές δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανόδου, που ξεπερνούν και το 45%. Αποτέλεσμα είναι να απειλείται η επιβίωση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ετσι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο πληθωρισμός του προηγούμενου μήνα ανήλθε στο 1,6%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 45,2% λόγω της εξομοίωσης του ειδικού φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, του φυσικού αερίου ανέβηκε κατά 16,3% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 17%.

Επίσης, στους αρνητικούς «πρωταγωνιστές» κορυφαία θέση καταλαμβάνει η ομάδα «μεταφορές» (+3%), λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), στα τέλη κυκλοφορίας και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Να σημειωθεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων στα αεροπλάνα αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια έγιναν ακριβότερα κατά 9,7%.

Κατά 1,9% αυξήθηκαν οι τιμές στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση», λόγω του λανσαρίσματος των ρούχων και των παπουτσιών της χειμερινής σεζόν.

Την ίδια ώρα, τα τρόφιμα εξακολουθούν να ακριβαίνουν. Για παράδειγμα, η τιμή της πατάτας ανέβηκε κατά 9,4% έναντι του Οκτωβρίου του 2011, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 1,7%, όσο και τα κρέατα, οι τιμές των νωπών λαχανικών αυξήθηκαν σε ποσοστό 3%, ενώ τα ψάρια 15%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο και στα δημητριακά.

Πάντως, οι δύο ομάδες που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι η εκπαίδευση και η αναψυχή. Στην πρώτη, οι τιμές υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 3,5% λόγω της μείωσης των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ΙΕΚ κ.λπ., ενώ μειώθηκαν και οι τιμές στις υπηρεσίες πολιτισμού και αναψυχής.

Την περίοδο του δωδεκαμήνου Νοέμβριος 2011 - Οκτώβριος 2012 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2010 - Οκτωβρίου 2011, παρουσίασε αύξηση 1,8%.

Οσον αφορά τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2012, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.


Ξανθή Γούναρη