animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ Αντάρτικο για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο

«Μπλόκο» στη διαθεσιμότητα «στήνουν» οι συνδικαλιστές του Δημοσίου με κινητοποιήσεις, καθώς υποστηρίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Αντάρτικο για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και οι δήμαρχοι αρνούνται να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, φτάνοντας στο σημείο να «σφραγίζουν» τα γραφεία προσωπικού στους ΟΤΑ με παρεμβάσεις των συλλόγων εργαζομένων.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλα συνδικάτα πιέζουν να μην αυστηροποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» κατατέθηκε από μερίδα συνδικαλιστών αίτημα να μην επισύρει μεγαλύτερες ποινές η... πλαστογραφία.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς μιλώντας στο «Εθνος» προανήγγειλε ότι οι συνδικαλιστές θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των διευθύνσεων προσωπικού και στις δημόσιες υπηρεσίες. «Η ΑΔΕΔΥ θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεών της που αντιστέκονται στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα - απόλυση συναδέλφων», επισημαίνει ο Κ. Τσικρικάς.
Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Αντ. Μανιτάκης έχει δηλώσει ότι οι διαθεσιμότητες θα οδηγήσουν σε μετακινήσεις υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κινητικότητας υποκρύπτει απολύσεις επικαλούμενη το Μνημόνιο και έχει προκηρύξει για σήμερα στις 12.30 μ.μ. στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Προθεσμία 10 ημερών
Σύμφωνα με τον νόμο που περιλαμβάνει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα σε 10 ημέρες από τη δημοσίευσή του τα γραφεία προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να αποστείλουν τις διαπιστωτικές πράξεις όσων υπαλλήλων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το προφίλ των «διαθέσιμων» υπαλλήλων αφορά εργαζομένους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διοικητικών καθηκόντων που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς την ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, την ίδια στιγμή που υψηλόβαθμα στελέχη της διοικητικής πυραμίδας επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στον νόμο, τα οποία τον καθιστούν ανεφάρμοστο (απουσία κριτηρίων μετακινήσεων, χρονοβόρες διαδικασίες για τους επίορκους υπαλλήλους κ.ά.).
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους και εκτιμούν ότι από το 2013 το υπουργείο θα αναγκαστεί να λάβει σκληρότερα μέτρα.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ζητά από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη να παραιτηθεί για να μην εκτεθεί όταν θα πραγματοποιούνται απολύσεις των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Οι συνδικαλιστές του Δημοσίου αντιτάσσονται στις απολύσεις, καθώς και σε αλλαγές που αυστηροποιούν περαιτέρω το Πειθαρχικό Δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τίθεται σε αργία ένας υπάλληλος μόνο με ενδείξεις για σοβαρά αδικήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πολυνόμο προβλέπεται η επιβολή αργίας και αναστολής των καθηκόντων για υπαλλήλους που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση έπειτα από έκθεση της προϊστάμενης αρχής ή των επιθεωρητών.
«Η ΑΔΕΔΥ πρώτη επιθυμεί να απαλλαγεί το Δημόσιο από τους επίορκους υπαλλήλους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα που επισείουν ποινές τις οποίες προβλέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο και όχι βάσει ενδείξεων ή με απλή εισήγηση του προϊσταμένου», σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς στο «Εθνος».
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Από την απογραφή οι λίστες αν δεν αποσταλούν στοιχεία

Τον κίνδυνο να «εγκλωβιστούν» στη διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που θα τεθούν στο νέο καθεστώς και να καθυστερήσει η μετακίνησή τους, επισείουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που καθυστερήσει η αποστολή στοιχείων από τις υπηρεσίες λόγω των κινητοποιήσεων των συνδικαλιστών.
Οι ίδιες πηγές επικαλούνται τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Αντ Μανιτάκη ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο της κινητικότητας των δημοσίων υπάλλήλων και θα οδηγήσει σε μετακινήσεις και όχι σε απολύσεις. Υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία των υπαλλήλων μπορούν να αναζητηθούν στη βάση δεδομένων της απογραφής, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην επεξεργασία τους θα οδηγήσει σε μισθολογικό και εργασιακό εγκλωβισμό των «διαθέσιμων» εργαζομένων, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα τεθούν στο νέο καθεστώς με τη δημοσίευση του πολυνόμου.
«Το υπουργείο θα μπορεί να επεξεργαστεί τα στοιχεία της απογραφής και να θέσει σε διαθεσιμότητα τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε δύο ή τρεις μήνες εάν δεν αποσταλούν άμεσα από τις διευθύνσεις προσωπικού», αναφέρει στο «Εθνος» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Σημειώνει επίσης ότι οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν και να ενταχθούν στο ενεργό δυναμικό του Δημοσίου.
Από την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν οι διατάξεις θα εξαρτηθεί και η «τακτοποίηση» των διαθέσιμων υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις του Δημοσίου, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα ένας δημόσιος υπάλληλος είναι 12 μήνες και κατόπιν, εάν δεν έχει μετακινηθεί, απολύεται από τη θέση του.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ