animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Καπερνάρου για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ



 Σχετικά με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, απευθύνει ερώτηση ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος στον υπουργό Ανάπτυξης:
"Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΧΩΝΙ», Κυριακή 22 Ιουλίου 2012, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε ότι έχει την «εντύπωση» και την «εμπειρία» να κρίνει πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποδειχθεί επιτυχής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πετυχαίνει βελτίωση υποδομών χωρίς αύξηση τιμής.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου μετέφερε τα μηνύματα των ακροατών, που ανέφεραν ότι αυτά τα λεγόμενα είναι ανυπόστατα, αλλά η απάντηση του Υπουργού ήταν πως βασίζεται στην εμπειρία και την αίσθηση του. Πάρα την επίμονη στάση του Υπουργού, έρευνες και μελέτες απέδειξαν ότι όσες χώρες ιδιωτικοποίησαν το νερό τους την προηγούμενη δεκαετία, τώρα προσπαθούν να το επανακρατικοποιήσουν. Λόγου χάρη στο Παρίσι , οπού γίνεται προσπάθεια επανακρατικοποίησης του νερού, αποδείχτηκε πως όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν οι υποδομές, αλλά αντίθετα αυξήθηκε η τιμή του νερού. Επιπλέον, στην Χιλή οι κάτοικοι έχουν χάσει το «δικαίωμα στο νερό», καθώς αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν και όχι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων!!!
Είναι προφανές, ότι και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση θέλει να μας οδηγήσει προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς στις   16 Ιουνίου 2011 δημοσιεύτηκε απόφαση «οιωνός» του τι μέλει γενέσθαι σχετικά με τους υδάτινους πόρους στην χώρα μας. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας συναρμόδιων Υπουργών. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή  οι αγρότες θα πρέπει  να δηλώσουν τους υδάτινους πόρους και να εκδώσουν άδειες χρήσης νερού. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της απόφασης αναφέρει: «Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για   τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της» (με νεότερη υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση υποβολής αιτήσεων ως τις 17 Δεκεμβρίου 2012).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να δηλωθεί ό,τι νερό χρησιμοποιείται. Αν κάποιος, δε, δηλώσει εκπρόθεσμα το νερό που χρησιμοποιεί, τότε πρέπει να του επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1000 ευρώ!!! Αν, από την άλλη μεριά, κάποιος δεν δηλώσει καθόλου το νερό που χρησιμοποιεί, τότε θεωρείται παράνομος  και απαγορεύεται να κάνει χρήση του νερού, που βρίσκεται ακόμα και μέσα στην ιδιοκτησία του!!!
Επειδή, το νερό είναι απαραίτητο αγαθό για τον άνθρωπο και όχι εμπορεύσιμο προϊόν, για να καλύψει τις οικονομικές «τρύπες» της κυβέρνησης σας,
Επειδή, δεν μπορείτε αυθαίρετα και χωρίς την άδεια του ελληνικού λαού να προβαίνετε στην λήψη τέτοιων αποφάσεων,
Ερωτάσθε:
  • Τι προτίθεστε να κάνετε, προκειμένου να μην εμπορευματοποιηθεί το νερό της Ελλάδος, που αν τολμούσατε να κάνετε δημοψήφισμα μόνο για αυτό το θέμα, θα βλέπατε την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού να είναι εναντίον σας;
  • Σύμφωνα με ποια στοιχεία, μελέτες, έρευνες λάβατε αυτή την απόφαση;
  • Σε περίπτωση που έχει ήδη ληφθεί αυτή η απόφαση, από τους έξωθεν εντολείς σας, τι μέτρα έχετε λάβει, προκειμένου να μην στερηθεί ούτε ένας Έλληνας το αναφαίρετο δικαίωμα του στο νερό;
  • Ποια τα περιθώρια επανακρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σε περίπτωση εσφαλμένης «αίσθησης» και «εντύπωσης» της κυβέρνησης σας;
  • Ως έμποροι – πωλητές του νερού της πατρίδος μας, ποιες ρήτρες εγγύησης θα επιβάλετε στους αγοραστές, για την εξασφάλιση της μη αύξησης της τιμής του νερού στο μέλλον, από αυτούς;".
     .enikos.gr