animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μέτρα 1 δισ. ευρώ αν αποτύχουν οι αποκρατικοποιήσεις

Νέα μέτρα ως 1 δισ. ευρώ θα επιβληθούν το 2013 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις την ίδια χρονιά.
Αυτό σημειώνεται στο προσχέδιο του Μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Παρασκευής και προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.


Για την «αναπλήρωση» της απώλειας εσόδων, η Κυβέρνηση θα προχωρεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ).

Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ εισπραχθούν το 2013 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Στο Σχέδιο ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα και ότι δεν θα ξεπερνούν κάθε φορά το 1 δισ. ευρώ.

Νέα μέτρα για να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» του 2014 πρέπει να αποφασιστούν έως τον Μάρτιο.

- 25.000 υπάλληλοι του δημοσίου θα μπουν στη νέα διαθεσιμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η Κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει σχέδια για την αποχώρηση υπαλλήλων ανά τρίμηνο ως το τέλος του 2014.

- Νέα επανεξέταση του βασικού μισθού (κατώτατων αμοιβών) στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της ανεργίας.

- Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δύο φάσεις τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.

- Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ως τον Μάρτιο του 2013.

Παράλληλα, στο προσχέδιο της έκθεσής της, η Τρόικα εμφανίζεται θετική για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ όπως εμφανίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης που φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Το έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η τελική μορφή αυτής της έκθεσης θα απασχολήσει το Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Εurogroup.

Στα βασικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εξής:

- Εγκρίνονται η 2η, η 3η και 4η δόση του νέου μνημονίου με προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων.

- Μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 στο πλαίσιο της επιμήκυνσης πρέπει να αποφασιστούν έως τον Μάρτιο

- Ο Ειδικός Λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα μπαίνουν σε αυτόν όλα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα όταν η Ελλάδα περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς και το 30% των επιπλέον του στόχου εσόδων.

Δύσκολο εγχείρημα η επαναγορά χρέους

- Η έκθεση χαρακτηρίζεται ημιτελής απομένει το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ομολόγων. Η επαναγορά αφορά και τα ομόλογα 4 δισ. ευρώ υπό ξένο δίκαιο που δεν μπήκαν στο PSI. Από τα 62 δισ. ευρώ ομολόγων που κυκλοφορούν τα 25 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και τα 8 στα ασφαλιστικά Ταμεία. Το Eurogroup πρότεινε ως τιμή διαπραγμάτευσης το κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου, ήτοι περίπου 28 σεντ ανά ευρώ.

- Εκτός από την επαναγορά θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση των εργαλείων που αποφάσισε το Eurogroup μένει ακόμη να εξειδικευτούν από την Τρόικα.

- Η επιστροφή στις αγορές δυσχεραίνεται από τη συσσώρευση υποχρεώσεων απο το 2022 και μετά.

- Απελευθερώνεται η έκδοση εντόκων γραμματίων με την έγκριση της ΕΚΤ, παύει να ισχύει το σχέδιο περιορισμού. Η πρόβλεψη αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς, μικρότερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην έκδοση εντόκων θα σήμαινε απελευθέρωση κονδυλίων για τη ρευστότητα.
dealnews.gr