Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

WELT: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 - ANSA: ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ


www.apospasma.gr
WELT: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 - ANSA: ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ
Για αναβολή απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup  της Δευτέρας, και οριστική απόφαση σε νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου κάνει λόγο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αλλά και πηγές από το Παρίσι αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στους τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag, εκπρόσωποι της ευρωζώνης συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.


Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.


Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.


Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.


Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.


Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να απελευθερώσουν τη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να κανονίσουν μια «βάση στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ» σχετικά με το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.