animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα 4 δισ. στην έκθεση της τρόικας

Υπό τον έλεγχο και τις προϋποθέσεις που θα καθορίζει η τρόικα θα εφαρμόζονται σταδιακά οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020, ώστε να περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ.

Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα 4 δισ. στην έκθεση της τρόικας
Αυτό ξεκαθαρίζεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία συντάχθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.
Επίσης από την αξιολόγηση της τρόικας θα εξαρτάται και η υλοποίηση των μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της τετραετίας 2013-2016.
Στην έκθεση με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου η Κομισιόν, πέρα από την παρουσίαση των μέτρων για τη μείωση του χρέους, προειδοποιεί πως ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 ίσως δεν επιτευχθεί αν δεν υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων.
Αναφέρει πως ίσως απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 4 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016 (έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο με τον χαρακτηρισμό «μη προσδιορισμένα»).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος είναι υψηλοί. Σχετίζονται μεταξύ των άλλων με την εύθραυστη πολιτική ισορροπία, την ανάγκη σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα και το ενδεχόμενο να αποδειχθεί τελικά μεγαλύτερη η επίπτωση στην ανάπτυξη από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό, σημειώνει πως σε αυτόν θα εισέρχονται τα δάνεια του Μηχανισμού, τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και το 30% των «υπερβαλλόντων πρωτογενών πλεονασμάτων», δηλαδή αυτών που θα προκύψουν αν υπερκεραστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.
Πιο αναλυτικά, στην έκθεση ενσωματώνονται τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, και τονίζεται πως δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτή τη χρονική στιγμή αναλυτική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, αφού πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Τονίζεται ωστόσο πως η δέσμη μέτρων θα εφαρμόζεται σταδιακά στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα υλοποιεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί όχι μόνο έως το 2016 αλλά και μετά, ενώ ξεκαθαρίζεται πως η τρόικα είναι εκείνη που μένει να καθορίσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εφαρμόζεται σταδιακά το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους.
Οι παρεμβάσεις
Οσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι περαιτέρω λεπτομέρειες που δίνει η νέα έκθεση είναι οι ακόλουθες:
Αναβάλλεται η δημιουργία αποθεματικού 5 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί αποθεματικό 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2014, που θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2 δισ. στη διετία 2015-2016.
Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων απευθύνεται και στους κατόχους ομολόγων 4 δισ. ευρώ που δεν συμμετείχαν στο PSI. Αναφέρεται επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 15 δισ. ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ομόλογα 8 δισ. ευρώ.
Για το δεκαετές «πάγωμα» της υποχρέωσης καταβολής τόκων για τα δάνεια του EFSF διευκρινίζεται πως οι τόκοι αυτοί... θα τοκίζονται.
Οσον αφορά στον ετεροχρονισμό των λήξεων των δανείων του πρώτου πακέτου και του EFSF, σημειώνεται πως από το 2022 και μετά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις, οι οποίες εκτιμάται πως θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την έξοδό της στις αγορές. Η επέκταση των λήξεων αυτών, σημειώνει η Κομισιόν, βελτιώνει το προφίλ του ελληνικού χρέους.
Σχετικά με την επιστροφή κερδών στην Ελλάδα από ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, εκτιμάται πως τα κέρδη αυτά συνολικά αθροίζουν στα 10 δισ. ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης
 ethnos.gr