animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το 2013 η πώληση ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΟ και ΕΛΤΑ

Οπισθοβαρές... θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το 2013 σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, περίπου το 86% των προϋπολογιζόμενων εσόδων, συνολικού ύψους 2,58 δισ. ευρώ, αναμένεται να έρθει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ περίπου το 45% θα εισέλθει στα δημόσια ταμεία τον τελευταίο μήνα του έτους. Αντίθετα στο α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, τα έσοδα αναμένονται σε μόλις 360 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος αφορά τα έσοδα από την πώληση της άδειας των Κρατικών Λαχείων που αναμένεται να φέρει έσοδα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η πώληση των ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ και ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και της ΕΑΣ. Επίσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης του υπόγειου κοιτάσματος στην Ν. Καβάλα, μαρινών, κρατικών αεροδρομίων και των ΟΛΠ/ΟΛΘ. Επίσης, αναμένεται η πώληση μετοχών (30%) παράλληλα με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ και η πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες ή παραμένουν κενά. Ο προϋπολογισμός αναφέρει και την ΕΥΑΘ στις προς πώληση εταιρείες, αλλά η έναρξη της σχετικής διαδικασίας αναμένεται πριν από το τέλος του 2012.
Μέσα στο 2013, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, αναμένεται να προχωρήσει και το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα. Από αυτά, τα 55 ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, καθώς «είτε έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, είτε γίνεται προετοιμασία με στόχο να τεθούν άμεσα προς πώληση». Στον προϋπολογισμό δεν κατονομάζονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Τέλος, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι ο στόχος εσόδων μέχρι το 2016 από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου ανέρχεται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Αν σ’ αυτά προστεθούν και 1,6 δισ. ευρώ που ήδη έχουν συμφωνηθεί (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία), τότε ο στόχος για την περίοδο 2012-2016 ανέρχεται αθροιστικά σε 11,1 δισ. ευρώ.