animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Nα ’μαστε πάλι εδώ Γιώργο και Βαγγέλη!.

Nα ’μαστε πάλι εδώ Γιώργο και Βαγγέλη!...


Τις αντοχές της θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι την περιμένει ένα απαιτητικό φθινόπωρο για γερά νεύρα.
Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει αποφασισμένο να... αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις εξελίξεις, ωστόσο πίσω από τη δηλωμένη αισιοδοξία κρύβεται έντονη αγωνία για το τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες με επίκεντρο την οικονομία και τις αντιδράσεις της κοινωνίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε τις δυσκολίες στην πρόσφατη σύσκεψη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει και το 4,5% την ώρα που η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κάνει λόγο για 3,8%. Μία τέτοια προοπτική, σε συνδυασμό με το ασαφές τοπίο γύρω από τη νέα δανειακή σύμβαση, τις πιέσεις των ευρωπαϊκών χωρών να αποσπάσουν εγγυήσεις, τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα ερωτηματικά γύρω από την δόση του Σεπτεμβρίου, «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό για την κυβέρνηση» την ώρα μάλιστα που επιδίωξή της είναι να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.
Οπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, ουδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει εάν η χώρα μας θα πάρει τα χρήματα της 6ης δόσης του προηγούμενου δανείου με υψηλό επιτόκιο ή τα χρήματα της 1ης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης με επιτόκιο 3,5%.
Πάντως, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, στον σχεδιασμό δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έχει υπονοήσει σε συνομιλητές του ότι αν τα πράγματα έρθουν σε οριακό σημείο δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επηρεάσουν τον πολίτη. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες στο κράτος, κοινώς το μαχαίρι θα τρυπήσει το κόκαλο για να πιάσει μεδούλι…

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάλι, υλοποιείται με φόντο τον θερμό Σεπτέμβριο που έρχεται και που προκαλεί ανησυχία, πρωτίστως για τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων αλλά και για τις αντιδράσεις την περίοδο της ΔΕΘ. Επισήμως η κυβέρνηση καλύπτει την αγωνία της για τις κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ και στρέφει την προσοχή της στο αναπτυξιακό πακέτο που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εν τω μεταξύ, η προθεσμία που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του να κλείσουν εκκρεμότητες του τομέα ευθύνης τους μέχρι τις 31 Αυγούστου εκπνέει και τις επόμενες ημέρες η γενική γραμματέας στον Πρωθυπουργό Ρεγγίνα Βάρτζελη δεν αποκλείεται να σηκώσει το τηλέφωνο και να υπενθυμίσει ότι πλησιάζει το τέλος της διορίας για να προχωρήσουν θέματα που έχουν ιεραρχηθεί ψηλά. Ενα από τα θέματα που πρέπει να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα αφορά το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών. «Εχουμε καθυστερήσει δραματικά, πρέπει να επιταχύνουμε» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση.
Διάφορα νομικά «αγκάθια» μπλοκάρουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία αλλά και το έργο των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα και τα αναπτυξιακά μέτρα, το ΕΣΠΑ και η απορρόφηση κονδυλίων. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα και το πρόγραμμα για την κοινωνική εργασία που αφορά 55.000 ανέργους.
Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια εισάγεται την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, στην κυβέρνηση όμως τρέμουν και μόνο για την πιθανότητα καταλήψεων στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα.

ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Ανοιχτή παραμένει και η εκκρεμότητα με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που έχει πάει πίσω και δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από τον επόμενο μήνα. Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει κι άλλο το μέτωπο με τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να ολοκληρώσει και το νέο Πειθαρχικό.
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, την κυβέρνηση απασχολεί το θέμα με τα ταξί. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την απελευθέρωση, ενώ προηγουμένως δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί προσέγγιση του υπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά, το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της, ενώ τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μαζί με το σχέδιο για τα αυθαίρετα.
TANEA