animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΜΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Γ. ΒΕΗΣ


    Διστακτικός στο να εμπλακεί το ΑΣΕΠ, τόσο στο θέμα των προσλήψεων, από ΜΚΟ, των 55.000 συμβασιούχων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όσο και στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, εμφανίστηκε ενώπιον της Διακομματικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης.
«Εμείς δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη. Δεν τα ξέρουμε, δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης, αναφερόμενος στον τρόπο επιλογής ανέργων μέσω ΜΚΟ, οι οποίοι θα απασχοληθούν - με πεντάμηνες συμβάσεις - σε Δήμους.
Αιτιολογώντας την άρνηση αυτή του ΑΣΕΠ, ο κ. Βέης (που είχε κληθεί στην Επιτροπή προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2010) σημείωσε πως όταν έγινε η σχετική πρόταση από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ήταν ήδη «τετελεσμένα γεγονότα και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ουσιαστικό έλεγχο και δύσκολα θα έβαζες την υπογραφή σου». Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΑΣΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει την τεχνογνωσία του και να κάνει προτάσεις για να βελτιωθούν οι διαδικασίες, τόσο της προκήρυξης όσο και της αίτησης, «ώστε να δημιουργείται δυσκολία στο να γίνονται σφάλματα και παρατυπίες».
Αλλά και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Βέης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι έτσι όπως έχει διατυπωθεί η διαδικασία των μετατάξεων και με βάση το προεδρικό διάταγμα που θα προσδιορίζει τα κριτήρια τους, η ανάμειξη του ΑΣΕΠ είναι συγκεκριμένη. Πρόσθεσε δε ότι το ΑΣΕΠ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί με απολύσεις, ενώ πρότεινε να οργανωθεί το αρχείο προσόντων, ώστε από εκεί να μπορεί αξιοκρατικά να επιλέγει το δημόσιο. Παράλληλα ζήτησε να αυξηθεί τουλάχιστον στο 20%, αντί του 10% που προβλέπεται, το ποσοστό του τακτικού προσωπικού που θα προσλαμβάνεται από το πίνακα.
Ο Γ. Βέης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάταξη των υπαλλήλων σε οργανισμούς, σημείωσε ότι πρέπει η πολιτεία να καθορίσει κοινωνικά κριτήρια με επιπλέον μοριοδότηση αλλά και στις προσλήψεις να προσμετρούνται και οι δεξιότητες. «Θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Βέης.
Νωρίτερα, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας, όσο και όλα τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν μετ΄ επιτάσεως τα δύο αυτά ζητήματα, τονίζοντας την ανάγκη εμπλοκής του ΑΣΕΠ ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
«Οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές στη διοίκηση πρέπει να γίνουν υπό πλήρη σχεδιασμό και καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των προσόντων των υπαλλήλων. Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, το δημόσιο δεν χρειάζεται να απολύσει κανέναν εργαζόμενο, αλλά να τον στείλει εκεί όπου χρειάζεται. Εμείς, ως Επιτροπή, θα παρακολουθούμε και τα δύο θέματα στενά και θα πιέσουμε για καλύτερες λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Τσούρας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι προσλήψεις μέσω ΜΚΟ πρέπει να ελεγχθούν ώστε «να μην φθάσουμε σε περιπτώσεις πραγματικά απαράδεκτες». «Οφείλουμε, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και να αποκλείσουμε κάθε ρουσφετολογική λογική», κατέληξε ο κ.Τσούρας.
Στην ίδια κατεύθυνση για απόλυτη διαφάνεια και στις δύο περιπτώσεις, ήταν οι επισημάνσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, των βουλευτών της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου και Γιάννη Τραγάκη, του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη, του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πηγή: http://tvxs.gr