animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Λόγω της κατάστασης στο χρηματιστήριο Προτεραιότητα στις μη εισηγμένες δίνει η κυβέρνηση εν όψει των αποκρατικοποιήσεων

Η υποχώρηση των τιμών του χρηματιστηρίου, αλλά και το άσχημο επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές προβληματίζει την κυβέρνηση όσον αφορά το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Με τις τιμές των ελληνικών μετοχών να έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας, το οικονομικό επιτελείο προσαντολίζετια τώρα να δώσει προτεραιότητα στις μη εισηγμένες προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες.

Ετσι, περιπτώσεις όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ή ο ΟΛΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τοποθετούνται χαμηλά στη σχετική λίστα και οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε τρία «ντιλ»:

1. Η επέκταση της σύµβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως το 2046: Η επέκταση κατά 20 χρόνια της υφιστάµενης σύµβασης παραχώρησης για τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών (∆ΑΑ) µε τη γερµανική Ηochtief θα µπορούσε να αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Η ενέργεια θα συνδυαστεί κατά το πρώτο τρίµηνο του 2012 µε τη µείωση του ποσοστού του ∆ηµοσίου κατά 21%, είτε µέσω εισαγωγής του ∆ΑΑ στο Χρηµατιστήριο ή µέσω πώλησης σε ιδιώτες. Η ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προσέλαβε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Μάρτιο την Εθνική Τράπεζα και την ΒΝΡ Ρaribas ως χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους και τη ∆ικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα ως νοµικό σύµβουλο.

2. Η επέκταση της σύµβασης του ΟΠΑΠ µε το ∆ηµόσιο: Η κυβέρνηση εκτιµά ότι θα συγκεντρώσει ως και 400 εκατ. ευρώ από τη χρονική επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ. Για την επέκταση της διάρκειας της σύµβασης µε το ∆ηµόσιο για 10 χρόνια (λήγει το 2020 και θα παραταθεί ως το 2030), καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στον Οργανισµό έχουν επιλεγεί οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα θα παραχωρηθούν και νέες άδειες για παιχνίδια στον ΟΠΑΠ («φρουτάκια»). Το υπάρχον σχέδιο προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα λάβει 36.500 άδειες για µηχανές βιντεολόττο («φρουτάκια») και θα δώσει υπεργολαβία τις µισές από αυτές. Για τις νέες άδειες παιγνίων για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν ορισµένες εκκρεµότητες µε την ΕΕ, καθώς η χορήγηση άδειας για 16.500 «φρουτάκια» απευθείας στον ΟΠΑΠ ενδεχοµένως να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση. Γίνονται ενέργειες για να εξασφαλιστεί το ΟΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Για τα Κρατικά Λαχεία οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities έχουν αναλάβει την πώληση του 100% των µετοχών, αλλά θα προηγηθεί η εισφορά των λαχείων σε εταιρεία που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Η κυβέρνηση εκτιµά ότι µπορεί να εισπραχθούν 600-700 εκατ. ευρώ