animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Ψαλίδι» στα εφάπαξ

 

Μείωση της τάξεως του 25 με 30% θα υποστεί το εφάπαξ με αποτέλεσμα τα νέα ποσά να κινούνται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 17.000 ως 19.000 ευρώ από 29.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το σχέδιο προβλέπει την αναλογική μείωση του βοηθήματος όχι με βάση ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας του φορέα που το χορηγεί, όπως αναφέρει η αρχική απόφαση για την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, αλλά στη βάση μιας περιόδου 4, 8 ή και 10 ετών.
Στόχος, στο χρονικό αυτό διάστημα να συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις 900 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 40.000 αιτήσεων που είναι σε λίστα αναμονής από τα μέσα του 2012.
Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει στα συρτάρια της και άλλα σενάρια, υπηρεσιακών στελεχών τα οποία βασίζονται σε αναλογιστική μελέτη.
Προτείνεται η επιβολή κράτησης που θα κυμαίνεται από 3 έως 3,5% στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί εφάπαξ βοηθήματος και προέρχονται από τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία, πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία).

Τα δύο σενάρια προβλέπουν κράτηση είτε σε 30.000 συνταξιούχους είτε σε 130.000 συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μείωση στο ποσό των εφάπαξ που θα χορηγείται από το νέο έτος και μετά, η οποία θα κυμανθεί από 20 έως και 31%.

Επίσης προτείνεται, ανεξάρτητως του σεναρίου που θα επιλεγεί, να ενοποιηθούν οι ασφαλιστικοί φορείς πρόνοιας και να δημιουργηθούν λογαριασμοί - ατομικά μερίδια για όλους τους ασφαλισμένους.

Σε κάθε περίπτωση, "αγκάθι" παραμένει η τελική απόφαση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα ή απομακρυνθούν από το Δημόσιο, χωρίς να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Όπως εκτιμάται από τους 70.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου με σύνταξη ή διαθεσιμότητα και απόλυση έως το 2017, περιπου 10.000 δεν θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αντί για εφάπαξ θα πρέπει να τους επιστραφούν οι εισφορές και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Γεγονός, που θα προκαλέσει νέα αιμορραγία στο ήδη βεβαρυμένο ΤΠΔΥ.

Δημήτρης Κωστάκος