animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ 17 Νοεμβρίου: Ημέρα Μνήμης και Τιμής – Αφετηρία Διεκδίκησης και Αγώνα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 Νοεμβρίου: Ημέρα Μνήμης και Τιμής – Αφετηρία Διεκδίκησης και Αγώνα


Τέσσερεις δεκαετίες μετά την εξέγερση του “Πολυτεχνείου”, τα μηνύματα, η “αξιακή κληρονομιά” και η αγωνιστική του παρακαταθήκη είναι ίσως περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζεται σκληρά από τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης και χειμάζεται από τις “αριθμολάγνες” πολιτικές ακραίας λιτότητας “κατά παραγγελία” των Δανειστών μας.


Το τρίπτυχο “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” γίνεται καθολικό αίτημα και ζωτική ανάγκη όταν η ανεργία ξεπερνά το 27%, η εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια “πολιορκούν” τους χώρους δουλειάς ενώ η φτώχεια απλώνεται πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Την ώρα που η Δημόσια Εκπαίδευση “παραδίδεται” στις ελλείψεις της, οι απόφοιτοι των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων της χώρας καταδικάζονται στο “επαγγελματικό περιθώριο” και το “κοινωνικό πουθενά” κινδυνεύοντας να καταστούν σε μια οριστικά “χαμένη γενιά”.

Ο μεγαλειώδης ξεσηκωμός τον Νοέμβρη του 1973 είναι μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων της Πατρίδας μας συμβολίζοντας τη “μάχη” για ισονομία και ισοπολιτεία, για μια καλύτερη ζωή χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, για μια δημοκρατική κοινωνία μακριά από τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό.

Το “Πολυτεχνείο” ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο σε αυτούς που κατ’ εξακολούθηση επιχειρούν να καπηλευτούν, να σφετεριστούν ή να μονοπωλήσουν το περιεχόμενό του. Σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί εκείνα τα “σημαντικά” που μας ενώνουν παραμερίζοντας τα “ασήμαντα” που μας χωρίζουν. Αποτελεί διαχρονικά πεδίο συνάντησης των δίκαιων κοινωνικών διεκδικήσεων, έμπνευση, αφετηρία και “πηγή” αυτοπεποίθησης για νέους δυναμικούς αγώνες.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται για τη φετινή επέτειο του “Πολυτεχνείου” σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 Τιμάμε τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές και “αφανείς ήρωες” του Πολυτεχνείου

 Ενώνουμε τη φωνή μας με το υγιές και δημοκρατικό Φοιτητικό Κίνημα “περιφρουρώντας” τις πορείες από εξτρεμιστικά στοιχεία και βανδαλισμούς.

 Αγωνιζόμαστε για ένα “παρόν” χωρίς περικοπές και ένα “μέλλον” που δεν θα εξαρτάται από τη “διαθεσιμότητα” των αγορών.

 Θωρακίζουμε το “Άσυλο των Ιδεών” και όχι το “Άσυλο της παρανομίας”.

 Διεκδικούμε ελπίδα-Απαιτούμε προοπτική.

 Αντιστεκόμαστε σε εκείνους που μας στερούν το “δικαίωμα” να ονειρευόμαστε μια Ελλάδα ανθρώπινη, δημιουργική και παραγωγική.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.