animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση ΤΑΙΠΕΔ - τρόικας για το νέο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων



Το μοντέλο της αξιοποίησης των ακινήτων, όπου στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με την τιτλοποίηση, τα εμπόδια που συναντούν πολλοί διαγωνισμοί ακόμη και από... την Κομισιόν όπως στην περίπτωση του ΟΛΠ, καθώς και μια σειρά «παγωμένες» ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτήν της ΔΕΠΑ, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του Ταμείου την Τετάρτη.

Στο μέτωπο των ακινήτων, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καταλήξει αν τελικά η καλύτερη μέθοδος είναι η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων μέσω της έκδοσης ομολόγων ή να συσταθεί μια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), οι μετοχές της οποίας θα εισαχθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στελέχη του Ταμείου θεωρούν ότι το κλίμα ευνοεί τη σύσταση μιας ΑΕΕΑΠ, δεδομένων και των σημαντικών επενδύσεων σε ακίνητα που έχουν συντελεσθεί το τελευταίο διάστημα στο χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι η καναδική Fairfax θα αποκτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο της Eurobank Properties, ενώ η ισραηλινών συμφερόντων Invel βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα, για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της, Πανγαία.

Τουλάχιστον σε 4-5 μήνες

Σε κάθε περίπτωση, οριστικές αποφάσεις για το πολυδιαφημισμένο σχέδιο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από κρατικά ακίνητα δεν έχουν ληφθεί, όπως ωστόσο λένε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ «εξετάζουμε ακόμη κάθε εναλλακτική καθώς το εγχείρημα δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, και υπάρχουν ακόμη ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί».

Ποια είναι αυτά ; Πρώτον, το κατά πόσο μια απόπειρα έκδοσης σειρών ελληνικών ομολόγων σε ακίνητα, θα έχει αυτή τη στιγμή ζήτηση στο εξωτερικό. Δεύτερον, τι ύψους πρέπει να είναι οι αποδόσεις (κουπόνια) που θα προσφέρει η κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου κάτι τέτοιο να είναι ελκυστικό.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απόφαση εκτιμάται ότι δεν θα ληφθεί πριν περάσουν 4- 5 μήνες, καθώς χρειάζεται ακόμη σκληρή προετοιμασία, ενώ από τις μέχρι τώρα κρούσεις σε επενδυτές και funds, η εικόνα που εισπράττει το Ταμείο είναι ότι το «κλίμα για επενδύσεις τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα χρήζει ακόμη βελτίωσης».

Πέραν των «δεύτερων σκέψεων» σχετικά με την αξιοποίηση των ακινήτων, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να περιγράψει σήμερα στην τρόικα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μια σειρά κρίσιμων διαγωνισμών, που πολλές φορές προέρχονται ακόμη και από «τρικλοποδιές» της Κομισιόν, όπως στην περίπτωση του ΟΛΠ, για τον οποίο υποτίθεται μάλιστα πως υπάρχει και έτοιμος αγοραστής (η κινεζική Cosco)

Τι θα γίνει με ΟΛΠ και ΟΛΘ

Μολονότι πριν από μερικούς μήνες, υπήρχε η εικόνα ότι οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ θα προκηρυχθούν το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο, τίποτα πλέον δεν είναι σίγουρο, καθώς η Κομισιόν έχει αποστείλει το τελευταίο διάστημα περί τις 50 ερωτήσεις τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στην κινεζική Cosco, ζητώντας μια σειρά εξηγήσεων με επίκεντρο τον περίφημο φιλικό διακανονισμό.

Σε επίπεδο άλλων διαγωνισμών, εμπλοκή εκ μέρους της Κομισιόν έχουμε στη ΛΑΡΚΟ, ενώ σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν με αυτούς της ΕΥΑΘ (προσφυγή εργαζομένων στο ΣτΕ), της ΔΕΠΑ («παγωμένος» επ’ αόριστον ο νέος διαγωνισμός), του ΑΔΜΗΕ (πολλά αγκάθια, από τις απαιτήσεις της ΕΤΕπ μέχρι το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ), καθώς και άλλων, που βρίσκονται μακριά από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Κυκεώνας προσφυγών

Συνολικά το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κυκεώνα 70 περίπου προσφυγών, από ομάδες πολιτών, και διάφορα σωματεία μέχρι δημάρχους και φορείς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διαγωνισμού της ΕΥΑΘ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με αίτημα να μην γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού σαν το νερό. Στην ίδια προσφυγή ζητείται η ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Νέο χρονοδιάγραμμα

Κατόπιν των παραπάνω, θεωρείται βέβαιο ότι το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών θα επικαιροποιηθεί ξανά. Όσο για τον στόχο των εσόδων για το 2013, θυμίζουμε ότι έχει περιοριστεί στα 1,3 δισ. ευρώ από τα 2,6 δισ. ευρώ που αναφέρονταν στο δεύτερο Μνημόνιο. Έως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει περί τα 900 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους, το ποσό να αυξηθεί περαιτέρω.

Ανέφικτος ο στόχος των 4 δισ. ευρώ

Εκείνος ωστόσο ο στόχος που μοιάζει εντελώς ανέφικτος είναι τα… 4 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα πρέπει να «πιάσει» το ΤΑΙΠΕΔ το 2014. Δεν αποκλείεται στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, η ηγεσία του, υπό τον νέο του πρόεδρο Κ. Μανιατόπουλο, να θέσει το συγκεκριμένο θέμα στους εκπροσώπους των δανειστών.


Τα Νέα