animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΚΑΡΕΣΚΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Προς αλλαγή πλεύσης οδηγείται το ΤΑΙΠΕΔ σε μία προσπάθεια να ξεκολλήσει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται υπό αναθεώρηση ο τρόπος λειτουργίας του, το...
πλαίσιο συμμετοχής επενδυτικών κεφαλαίων στις αποκρατικοποιήσεις ενώ την ίδια ώρα θα επιχειρηθεί και η ενίσχυση του με νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Το υπ. Οικονομικών, με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει, θα δώσει την ικανότητα στο Ταμείο να μπορεί να εκδίδει μετοχές, να εισάγει μετοχές σε χρηματιστηριακές αγορές, να εκδίδει warrants και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Επίσης βασικός στόχος των αλλαγών θα είναι το Ταμείο να εξοπλιστεί για τη δυνατότητα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα, και όχι μόνο. Η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όπου το 2013 ολοκληρώνεται μόνο με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ΔΕΣΦΑ - για τον τελευταίο δεν έχουν εισπράξει ακόμα το τίμημα - οδηγεί σε υιοθέτηση μεθόδων που μπορεί να είναι αποτελεσματικότερες εφόσον η ζήτηση για ελληνικές μετοχές από το εξωτερικό συνεχίσει να είναι υψηλή. Πρόκειται για τα Funds των αναδυόμενων αγορών αλλά και για στρατηγικούς επενδυτές, όπως η Fairfax, που εμπιστεύονται το σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή υπουργοί δεν κρύβουν την εκτίμηση τους ότι ο Γιάννης Εμίρης, που ανέλαβε ως υπεύθυνος του Ταμείου μετά την παραίτηση Σταυρίδη, δεν είναι και ο επαρκέστερος για την ολοκλήρωση αποφάσεων που μοιραία έχουν και πολιτικό χαρακτήρα. Όπως ήδη έχει καταγραφεί σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και εκείνη της ΕΥΔΑΠ καθώς το ΣτΕ έχει κολήσει τη σχετική εξέλιξη για τη δεύτερη.

Πέραν του αρνητικού μηνύματος που δίνει στις αγορές η δυστοκία αυτή δίνει στην τρόικα τροφή να επιβάλει σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα καθώς τα προγραμματισμένα έσοδα απ' τις αποκρατικοποιήσεις μένουν διαρκώς πίσω.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ζημιογόνο, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα β' τριμήνου που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε αλλαγή φιλοσοφίας σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι τους τελευταίους μήνες δεκάδες funds έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρείες, κυρίως μέσω του Χρηματιστηρίου. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αμερικανικών και ευρωπαϊκών ξένων κεφαλαίων, οδήγησε το Ταμείο στην απόφαση να αλλάξει τους όρους των διαγωνισμών και να επιτρέψει σε ξένα funds να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς για μια σειρά εταιρείες όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΠΕ. κ.ά.

«Με δεδομένο ότι δεκάδες funds έχουν τοποθετηθεί σε τράπεζες και άλλες εισηγμένες μάς ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να επιτρέψουμε σε τέτοια κεφάλαια να αγοράσουν μετοχές κρατικών εταιρειών όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛ.ΠΕ., αλλά και τα ακίνητα που έχουμε στην κατοχή μας», λέει  κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, πάντως, φαίνεται να παγώνει η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ μετά τη δυσκολία κυβέρνησης και τρόικας να βρουν λύση όσον αφορά στις οφειλές ιδιωτών προς την εταιρεία ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων υπό τον κ. Γιάννη Εμίρη ανέδειξε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα σχετικά με τις οφειλές σε συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη της τρόικας και από κοινού οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν μια λύση.
Όσον αφορά στο θέμα των ακινήτων, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να αφήνει στην άκρη το σχέδιο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων, καθώς πλέον εκτιμάται ότι μπορεί να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και να προχωρήσει στη σύσταση επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), στην οποία θα εντάξει ορισμένα από τα κρατικά «φιλέτα».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως στη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται, θα δίδονται νέες δυνατότητες στην άσκηση διοίκησης του Ταμείου, προκειμένου να ξεπεραστούν ποικίλα λειτουργικά εμπόδια. Θα προβλέπεται η δημιουργία θέσης αντιπροέδρου, την οποία θα καλύψει εκ των ενόντων ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Γιάννης Εμίρης. Επίσης θα προβλέπεται η λειτουργία του ΔΣ ακόμη και με τα τέσσερα μέλη, από τα πέντε μέλη (απαρτία) που προβλέπεται σήμερα. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Ταμείου θα αντικαθιστά στις συνεδριάσεις του ΔΣ τον Πρόεδρο όταν ο τελευταίος έχει κώλυμα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου του Ταμείου, Στέλιου Σταυρίδη, επί δύο μήνες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις, καθώς δεν υπήρχε πρόεδρος που συγκαλεί τις συνεδριάσεις του συμβουλίου.


Πάντως μετά και την διάθεση για πρόσληψη εταιρείας για επικοινωνιακούς λόγους ο Εμίρης παίρνει τον κατήφορο..
.