animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ H Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τραπέζας. Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς διατηρώντας την επωνυμία ΑTE Bank. όλες οι συναλλαγές των πελατών της, αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις, θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

 Η διάσπαση της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα και η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της λεγόμενης καλής τράπεζας έγιναν όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς  στο πλαίσιο των διαδικασιών  που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς,  η προσφορά της, διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της ΑΤΕ, κάτι που αποτελεί δέσμευση της διοίκησης  η οποία και καλωσορίζει  τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση  της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Οι μελέτες που έκαναν οι σύμβουλοι του Δημοσίου και της ΤτΕ έδειξαν ότι η ΑΤΕ κινδύνευε να κλείσει  αν δεν γινόταν απορρόφηση της από μια από τις 4 τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα  ανακεφαλαιοποίησης  μετά το κούρεμα των ομολόγων. Η προσφορά της Πειραιώς προκρίθηκε επειδή εγγυόταν όλες τις θέσεις εργασίας.

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 75 δις.  καταθέσεις 35 δις. και χορηγήσεις 47 δις. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 17.000 εργαζόμενους και το δίκτυο καταστημάτων σε 1230 με παρουσία σε εννέα χώρες.

 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρεται:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησαν σε οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας της Αγροτικής Τράπεζας, με την μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς.  Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της.  Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.

Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα.

Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.

Σημειώνεται ότι οι καταθέτες, πελάτες και γενικά οι συναλλασσόμενοι με την τράπεζα, θα μπορούν να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα.

Σύμβουλοι του ΤΧΣ ήταν η BNP Paribas και η Moelis & Co»
 apospasma.gr