animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!Αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ φέρνει η κόντρα για το μέρισμα

Στην αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΔΑΠ προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση με το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την αλλαγή της διοίκησης στην εταιρεία υδάτων. Αφορμή για τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση του επικεφαλής της εταιρείας, κ. Νίκου Μπάρδη, αποτελεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης (29/6/2012) για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους καλύπτοντας όλους τους ιδιώτες, αλλά όχι το ελληνικό Δημόσιο. Ο ίδιος επιχείρησε να συμψηφίσει το μέρισμα με τις οφειλές του Δημοσίου, για το οποίο εναντιώθηκε ο βασικός μέτοχος, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το Ταμείο πρότεινε στον κ. Μπάρδη, είτε να μην υπάρξει καθόλου μέρισμα είτε η διανομή να συμπεριλάβει όλους τους μετόχους. Η απόφαση που συμφωνήθηκε ήταν η δεύτερη.
Η εταιρεία, ωστόσο, κατέβαλε το μέρισμα στους ιδιώτες, αλλά όχι και στο Δημόσιο, λόγω ταμειακής αδυναμίας. Αυτό προκάλεσε τη σύγκρουση και ο κ. Μπάρδης επιχείρησε να δικαιολογήσει την αδυναμία αυτή στους αρμόδιους υπουργούς (κ. Κ. Χατζηδάκη και Γ. Στουρνάρα). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε την παραίτησή του.
Το μέρισμα που αναλογεί στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 11,1 εκατ. ευρώ (ή 0,17 ευρώ ανά μετοχή). Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει στην ΕΥΔΑΠ περίπου 51 εκατ. ευρώ από την κάλυψη ελλείμματος που προκλήθηκε από την καταβολή εφάπαξ αποζημιώσεων στο προσωπικό που υπηρετούσε πριν από το 1999. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία άλλα 508 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ σε έργα υποδομών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007, η ΕΥΔΑΠ συμψηφίζει την καταβολή του μερίσματος με τις οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση.


Πηγή : Καθημερινή