animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Με αφορμή την επιστολή Σταϊκούρα Νέος γύρος αμφισβητήσεων από ΝΠΙΔ που τους επιβλήθηκε το ενιαίο μισθολόγιο


Στην αντεπίθεση περνούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που εντάχθηκαν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και κατ' επέκταση στο ενιαίο μισθολόγιο, μετά την επιστολή Σταϊκούρα προς τους υπουργούς, με την οποία ζητά να μάθει ποιες ΔΕΚΟ και οργανισμοί δεν έχουν προχωρήσει στις μισθολογικές περικοπές που έχουν επιβληθεί δια νόμου.
Τα εν λόγω ΝΠΙΔ επιμένουν ότι κακώς οι αυτοχρηματοδοτούμενοι φορείς εντάχθηκαν στη Γενική Κυβέρνηση και στα επιχειρήματά τους προσθέτουν την υποστήριξη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που σημειώνει ότι η απόφαση για τους φορείς αυτούς δεν εναρμονίζεται ως πρακτική με τη μεθοδολογία της Eurostat.

Κατά της υπαγωγής στην Γενική Κυβέρνηση φορέων με αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά τάχθηκε προ μηνών ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου ο οποίος υπερασπιζόμενος την απόφαση για την ενσωμάτωση στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης 2009 των αποτελεσμάτων των 17 εισηγμένων ΔΕΚΟ (κίνηση που είχε συνέπεια να αυξηθεί το έλλειμμα σε ποσοστό 0,79% του ΑΕΠ) επισήμανε ότι μια δημόσια επιχείρηση εντάσσεται στη Γενική Κυβέρνηση όταν τα έσοδά της από τις πωλήσεις των αγαθών ή τις υπηρεσίες που προσφέρει δεν καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των λειτουργικών της δαπανών.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε, βασικό κριτήριο είναι το εάν ο φορέας είναι θεσμική μονάδα, δηλαδή εάν έχει αυτονομία και μπορεί να έχει λογαριασμούς και να διαμορφώνει κατά βούληση την τιμολογιακή του πολιτική. Εάν το κάνει αυτό, τότε διερευνάται από ποιον ελέγχεται, από τον δημόσιο τομέα ή όχι; Εάν η απάντηση είναι ναι και στο ερώτημα αυτό, διερευνάται το λεγόμενο οικονομικό κριτήριο, δηλαδή κατά πόσο οι πωλήσεις του ΝΠΙΔ υπερβαίνουν ή όχι το 50% του κόστους παραγωγής, το οποίο ορίζεται ως μισθοί, ενδιάμεση κατανάλωση και απόσβεση. Εάν οι πωλήσεις του φορέα είναι λιγότερες από το 50% του κόστους παραγωγής, αυτός μπαίνει μέσα στη Γενική Κυβέρνηση. Εάν είναι περισσότερες από το 50%, μένει εκτός.
Κατόπιν αυτού, οι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο φορείς οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, έχουν πλεονασματικό προϋπολογισμό και διαμορφώνουν μόνοι τους την τιμολογιακή πολιτική τους υπογραμμίζουν ότι κακώς βρέθηκαν στην εργασιακή εφεδρεία και τους επιβλήθηκε το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα.
Ενδεικτικά σε αυτούς τους οργανισμούς και φορείς περιελήφθησαν το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη που είναι ιδιωτικοί φορείς, οικονομικά αυτόνομοι.
Newsroom ΔΟΛ

Olga Tsimidaki
Να σημειωθεί ότι νυν Υπουργοί της Ν.Δ. όταν ήταν βουλευτές αντιπολίτευσης, έκαναν και Επερωτήσεις στη Βουλή για αυτό το θέμα... Να δούμε τώρα τι στάση θα κρατήσει ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μέχρις στιγμής απλά ερωτά τους οργανισμούς...και εμείς μια απάντηση περιμένουμε.