Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Ερχεται ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα


Φόβους για ανατιμητικό κύμα στα τρόφιμα από το φθινόπωρο πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σόγια, καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που αποτελούν πρώτη ύλη για αρτοσκευάσματα και ζωοτροφές και επομένως ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε κρέας και γαλακτοκομικά, προκαλώντας συναγερμό σε κυβερνήσεις και ειδικούς. Ηδη έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι παραγωγοί σιτηρών θα καθυστερήσουν να πωλήσουν τη σοδειά τους περιμένοντας να ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Πίσω από το πρωτόγνωρο αυτό ράλι, που έχει εκτινάξει σχεδόν κατά 30% τις τιμές του σιταριού μέσα σε έναν χρόνο, βρίσκεται η ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες δημητριακών των ΗΠΑ από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών. Ειδικοί της βιομηχανίας τροφίμων που μιλούν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος των τιμών θα εκδηλωθεί στην πλήρη της έκταση από το φθινόπωρο και τελικά μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη και από εκείνη της διατροφικής κρίσης του 2007-2008. Διότι η καταστροφή από την ξηρασία είναι πραγματικό γεγονός, ενώ το ράλι τιμών του 2008 είχε καθαρά κερδοσκοπικά κίνητρα. Σε δημοσίευμά της μάλιστα η εφημερίδα, με τίτλο «Στη λίστα με τα είδη πολυτελείας σύντομα το χοιρινό και το κοτόπουλο», φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή της μεγαλύτερης παγκοσμίως βιομηχανίας παραγωγής χοιρινού κρέατος, που προειδοποιεί πως «η συνεχιζόμενη άνοδος των διεθνών τιμών σημαίνει πως το μοσχαρίσιο κρέας θα γίνει πολύ πιο ακριβό, το ίδιο και το χοιρινό, ενώ από κοντά ακολουθούν και οι τιμές στο κοτόπουλο»