animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Θ. ΝΑΚΟΣ: "Η ΔΑΚΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ"

www.apospasma.gr
Θ. ΝΑΚΟΣ: "Η ΔΑΚΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ"
Συνέντευξη στον Θανάση Φουσκίδη
Από τη Weekend
 

 
Την ικανοποίησή του για την εύρυθμη έως τώρα λειτουργία της Βουλής παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Θανάσης Νάκος μιλώντας στην «W». Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, σημειώνει πως παράλληλα νε την υποβολή των όποιων αιτημάτων, η χώρα θα πρέπει πρώτα να δείξει δείγματα γραφής για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσεις τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Τονίζει, δε, πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν πάση θυσία, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει συγκρούσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 
-Πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι λόγω της κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας, αλλά και της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, το κλίμα θα ήταν εκρηκτικό. Ποια είναι η πρώτη αίσθηση που έχετε αποκομίσει;

 
-Μέχρι τώρα οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων και της ψήφου εμπιστοσύνης διεξήχθη σε άριστο κλίμα και άρα μπορούμε να πούμε ότι το βάπιτσμα του πυρός είναι αν μη τι άλλο θετικό.

 
-Λέγεται πως ο πρωθυπουργός επέλεξε τόσο τον κ. Μεϊμαράκη για πρόεδρο, όσο κι εσάς για αντιπρόεδρο της Βουλής λόγω του δυναμικού χαρακτήρα σας που δεν θα επιτρέπει παρεκκλίσεις. Τι λέτε γι' αυτό;

 
- Μόνο ένα σχόλιο. Ελπίζω να το λένε με καλή διάθεση...

 
-Πώς σας φάνηκε το φαινόμενο των αποχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσαν αντιστοίχως οι Νίκος Μιχαλολιάκος κα Αλέξης Τσίπρας;

 
-Δεν μου επιτρέπεται να κρίνω τις συμπεριφορές των κομμάτων, ούτε μπορώ να κάνω προβλέψεις για το μέλλον. Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Εξάλλου είμαστε ακόμη στην αρχή.

 
-Πώς βλέπετε την λειτουργία της κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην συνεννόηση μεταξύ των στελεχών της, αλλά και συνολικά των κομμάτων που την στηρίζουν;

 
-Όπως κάθε καινούργια κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής. Το δυστύχημα είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια του παρελθόντος. Όμως η κινητικότητα που διαπιστώνω στις τάξεις των κυβερνητικών στελεχών μετά τις προγραμματικές δηλώσεις με ικανοποεί ιδιαίτερα και με κάνει να βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία. Άλλωστε δεν μπορούμε να έχουμε απτά αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

 
Ποια η θέσης αναφορικά με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης και του χρόνου της επίσημης υποβολής του σχετικού αιτήματος που στάθηκε αφορμή για τις πρώτες τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων;

 
-Είναι λογικό ότι αν έχουν περάσει μήνες απραξίας είναι λογικό να έχεις ως πρώτο στόχο να δείξεις την καλή σου πρόθεση, να αποδείξεις ότι συμφωνείς στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος, να αναλάβεις τις ανάλογες δεσμεύσεις και παράλληλα να διεκδικήσεις. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεις διεκδικήσεις όταν ακόμη δεν έχεις δώσει δείγμα γραφής.

 
-Μπορούν όμως οι Έλληνες να κάνουν υπομονή;

 
-Σε μια τόσο σκληρή διαπραγμάτευση ο συναισθηματισμός είναι μεν σημαντικός, αλλά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Τον πρώτο ρόλο παίζουν τα επιχειρήματα, οι πολιτικές και κυρίως το αν αποδεχόμαστε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν υπάρχει ανυποιμονησία εκ μέρους του ελληνικού λαού, αυτό δυστυχώς είναι κάτι που δεν εξετάδουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
  
-Από την καθημερινή σας εμπειρία στην Βουλή, πιστεύετε πως οι βουλευτές τηε ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡΑ έχουν την ίδια διάθεση να «βάλουν ππλάτη» στο κυβερνητικό έργο; Υπάρχει πλήρης σύμπνοια όσον αφορά τις κεντρικές πολιτικές επιλογές;

 
-Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους τρεις αρχηγούς κατέδειξε περίτρανα πως η κυβέρνηση πορεύεται με βάση την προγραμματική συμφωνία που συνυπέγραψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που αποτελεί και τον μπούσουλα για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

 
-Η Βουλή θα πάει φέτοε διακοπές ή οι συγκυρίες δεν του επιτρέπουν;

 
-Δεν έχει παρθεί ακόμη σχετική απόφαση. Άπτεται των κομμάτων να συνεννοηθούν αν θα λειτουργήσει η Ολομέλεια ή το τμήμα διακοπής των εργασιών. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που έχουν ως αίτημα να λειτουγήσει το τμήμα διακοπής λόγω της επίπονης διαδικασίας των δύο προεκλογικών περιόδων. Νομίζω τελικά ότι θα εξαρτηθεί πάνω απ' όλο από τον αριθμό και την σπουδαιότητα των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν.

 
-Είστε απ' αυτούς που βλέπουν την επιτυχία της κυβέρνησης ως την τελευταία ευκαιρία για την σωτηρία της χώρας;

 
-Είναι πράγματι η τελευταία ευκαιρία και ότι δεν πρέπει με την προσπάθεια και την επιμονή μας να διασφαλίσουμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα, ανεξάρτητα της δανειακής σύμασης. Σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά που θα υποστούμε θα είναι ανεπανόρθωτη.

 
-Εννοείται προφανώς και τις αποκρατικοποιήσεις...

 
  • Σαφώς. Οι αποκρατικοποιήσεις έπρεπε να έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια. Οι εταιρείες του Δημοσίου συσσώρευσαν χρέη και δημιούργησαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις κρούσματα διαφθοράς. Πρέπει λοιπόν να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για να πάψει να αιμορραγεί το Δημόσιο και να περάσουμε σε μια άλλη εποχή που το κράτος θα παίζει επιτελικό ρόλο και δεν θα παριστάνει τον έφορο ή τον βιομήχανο. Η ΔΑΚΕ είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση και έχει τις απόψεις της. Μία κυβέρνηση όμως έχει χρέος να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και να λειτουργεί υπέρ του γενικού συμφέροντος και όχι να ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεμονωμένων κοινωνικών ομάδων. Ως εκ τούτου λαμβάνονται υπ' όψιν οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων, αλλά εν τέλει η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει και εφαρμόζει τις πολιτικές.

 
Ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστείτε με τα ίδια σας τα σπλάχνα;
  
-Οι αποκρατικοποιήσεις είναι βασική επιλογή κι αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει.
==================================================================
 Το μήνυμα οφείλουν να το λάβουν υπ’ όψιν τους ΟΛΟΙ!!!



Το νερό είναι κοινωνικό ΑΓΑΘΟ!!! ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Η ΕΥΔΑΠ δεν παραχωρείται δεν εκποιείται!!!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ