animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

Νέα πρόσωπα με σημαντικές περγαμηνές αναλαμβάνουν σημαντικά πόστα στο οικονομικό επιτελείο, σε δημόσιες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ηδη συσκεπτεται με στενους του συνεργατες οι οποιοι θα ανακοινωθουν τις επομενες ωρες. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργείο ο νέος υπουργός επιθυμεί να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Τωρα, όσον αφορά τράπεζες και ΔΕΚΟ οι νεοι τεχνοκρατες ειναι της απολυτου εμπιστοσυνης της ΝΔ και του προεδρου του κομματος Αντωνη Σαμαρα. Πρωτη το νημα των αλλαγων εκοψε η Εθνικη Τραπεζα καθως σημερα πραγματοποιειται η Γενικη Συνελευση των μετοχων του ομιλου η ΕΤΕ.

Αναλυτικά :

Στην ΕΤΕ: Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα οριστεί ο μέχρι τώρα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Αλέκος Τουρκολιάς. Χθες το μεσημερι ο υπηρεσιακός υπουργός, κ. Γιώργος Ζαννιάς ζήτησε από τον πρόεδρο,κ. Βασίλη Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Απόστολο Ταμβακάκη να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους εν όψει της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετοχών της Τράπεζας. Ήδη, ο κ. Ράπανος υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος στην επιστολή του λόγους υγείας, ενώ ο κ.Ταμβακάκης θα παραιτηθεί, όπως όλα δείχνουν, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, η οποία, εκτός απρόοπτου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Ο κ. Τουρκολιάς εργάζεται στον όμιλο της ΕΤΕ για πάνω από 30 χρόνια και διατηρεί μεταξύ άλλων το εφοπλιστικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς,  με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια, του πρότεινε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, κάτι που ο ίδιος, ευγενικά, αρνήθηκε. Η Ναυτιλία είναι ένας τομέας που τον ξέρει απ' έξω και ανακατωτά, ενώ είναι φίλος με πολλούς εφοπλιστές.  «Εγώ είμαι τραπεζίτης. Δε θα με δείτε ποτέ στην πολιτική» είναι η σταθερή του θέση. Νέος υποδιοικητής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αναλάβει ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου.  Ερωτηματικά υπάρχουν για τον Ανθιμο Θωμοπουλο.

·    Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων : O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ιωάννης Κουκιαδης έχει ήδη υποβάλλει την παραίτηση του.Στο διοικητικό συμβουλίου του Ταμείου συμμετέχει και εκπροσωπος του ΛΑΟΣ κόμμα το οποίο πλέον δεν μετέχει στην Βουλή.  Το πιθανότερο είναι ότι θα αντικατασταθεί. Υποψήφιος  να
αναβαθμιστεί είναι ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο διοικητικό συμβούλιο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος.

·    Στη ΔΕΗ: Οι δυο Επικεφαλής της επιχειρήσεις κ. Α. Ζερβός και Κ. Θέος ήταν προσωπικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και ως εκ τούτου φημολογείται ότι αποχωρούν. Σύμφωνα με έκθεση Standard & Poor΄s, που υποβάθμισε προ ημερών την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας από «CC» σε «CCC» με αρνητική προοπτική, υπάρχει πλέον ορατό το ενδεχόμενο για επιλεκτική χρεοκοπία της εταιρείας, κάτι που έχει ανησυχήσει σφόδρα το επιτελείο του κ. Κ. Χατζηδάκη .  Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν
ενημερωθεί και για το συμβόλαιο του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Κώστα Θεου το οποίο φημολογείται ότι προβλέπει αποζημίωση 300.000 ευρώ στην περίπτωση που αποχωρήσει πρόωρα.

·    Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Η κυβέρνηση φέρεται να συζητά την αντικατάσταση της ηγεσίας του Ταμείου άμεσα καθώς επίκειται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιησης των ελληνικών τραπεζών.

·    ΟΠΑΠ:  Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου Ιωάννη Σπανουδακη προορίζεται ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασιου.

Σε φάση συγκρότησης βρίσκεται το νέο οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στη θέση του ο γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος στο παρελθόν έχει χειριστεί κρίσιμα ζητήματα και ως εκ τούτου η εμπειρία του είναι δεδομένη. Ειδικό ρόλο θα αναλάβει ο καθηγητής Πανεπιστήμιου και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά , Ιωάννης Μουρμούρας, ο οποίος ήταν υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Θα είναι επί της ουσίας ο σύνδεσμος μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Μαξίμου και θα έχει ως αποκλειστικό έργο την στενή παρακολούθηση όλων των αλλαγών που θα επιτελούνται στην οικονομία.

Όσον αφορά στη δύσκολη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, τα ονόματα των οποίων κρατούνται προς το παρόν μυστικά.