animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στον αέρα οι αποκρατικοποιήσεις

Η αγορά ποντάρει πολλά στην ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών από το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.



 
Οσο για την τύχη άλλων διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα των Κρατικών Λαχείων, όπου οι τρεις κοινοπραξίες που πέρασαν στη β' φάση επρόκειτο να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές το αργότερο μέσα στον Μάιο, κύκλοι του Ταμείου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα τον επηρεάσει η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος που προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα.

Οι τρεις πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, στο κείμενο της συμφωνίας που έδωσαν στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, τάχθηκαν σαφώς υπέρ του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά προκάλεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο υλοποίησής των αποκρατικοποιήσεων και την έκτασή τους.
Ειδικότερα στο κείμενο συμφωνίας των τριών κομμάτων, γίνεται λόγος για «διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές».
 
Η διατύπωση αυτή, στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει τη μακροχρόνια εκχώρηση για εκμετάλλευση των δικτύων και των υποδομών από ιδιώτες επενδυτές, ενώ, για κάποιους άλλους, η συγκεκριμένη διατύπωση μεταφράζεται ως ναρκοθέτηση της ιδιωτικοποίησης βασικών επιχειρήσεων όπως είναι π.χ. η ΔΕΣΦΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κ.ά.
Δηλώσεις
 
Από την άλλη πλευρά, τα κυβερνητικά στελέχη, παρά τις συστάσεις του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, κάνουν δηλώσεις, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση, αφού καθένας από αυτούς έχει τη δική του στρατηγική και θέση σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης, αν και εκφέροντας όπως είπε προσωπική άποψη, ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, καθώς παρέχει κάθε χρόνο υψηλά έσοδα στο Δημόσιο. Πρόσθεσε δε ότι μια πώληση του οργανισμού θα μπορούσε να υλοποιηθεί, μόνον αν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ήταν διατεθειμένος να προσφέρει 5-7 δισ. ευρώ για το ποσοστό του Δημοσίου.
 
Περισσότερο φιλελεύθερος του κ. Ιωαννίδη, εμφανίσθηκε χθες το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΔΗΜΑΡ, Θ. Μαργαρίτης. Ο τελευταίος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοικτή σε μια ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αρκεί αυτή να γίνει σε ένα αποδεκτό πλαίσιο. Αντίθετα εμφανίσθηκε αρνητικός σε οποιεσδήποτε αποκρατικοποιήσεις που σχετίζονται με ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως για παράδειγμα είναι ο τομέας της ενέργειας και της ύδρευσης.
Τέτοιου είδους δηλώσεις, εκτός ότι προκαλούν σύγχυση στην αγορά και στους υποψήφιους επενδυτές, καταδεικνύουν την απουσία μιας αποκρυσταλλωμένης στρατηγικής σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η σύγχυση αυτή, αναμένεται να ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή προσφυγή συνδικαλιστικών σωματείων και δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Η σωρεία αυτών των προσφυγών, αναμφίβολα προσθέτει άλλη μια νομική αβεβαιότητα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
 
Τα θέματα αυτά, θ' απασχολήσουν την τρόικα που θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας για συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πολλά ζητήματα θα διευκρινιστούν στις συναντήσεις που θα υπάρξουν, ενώ είναι σίγουρο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος, θα πιέσουν για περισσότερες, αντί λιγότερες αποκρατικοποιήσεις που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.
Πάντως η νέα κυβέρνηση, και ειδικά η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, φέρεται να επιδιώκει να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί στην τρόικα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, επιδιώκοντας την προώθηση μιας ή δύο εξ αυτών σε μικρό χρονικό διάστημα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πιθανή είναι η πώληση του ΟΠΑΠ καθώς δεν συνιστά επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί και η παραχώρηση της εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων της χώρας από ιδιώτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνοι φέρονται τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ.
 
 
Για άλλη μια φορά η χώρα θα χάσει τον ετήσιο στόχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τα 3,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να έρθουν το 2012 ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, είναι σίγουρο ότι δεν θα έλθουν. Η χρονική διολίσθηση των αποκρατικοποιήσεων είναι μεγάλη και χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), έδωσε άλλη μια πολυήμερη παράταση για την υποβολή ενδιαφέροντος στο έργο της αξιοποίησης της δημόσιας έκτασης που βρίσκεται στην Αφάντου της Ρόδου. Οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου ακινήτου, τώρα καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις ενδιαφέροντος μέχρι τις 30 Ιουλίου, αντί μέχρι τις 10 Ιουλίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Είναι η δεύτερη παράταση στην υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο έργο. Η πρώτη παράταση είχε δοθεί στις 11 Μαΐου, ένδεκα ημέρες πριν από τη λήξη της πρώτης προθεσμίας (22 Μαΐου) υποβολής ενδιαφέροντος. Η τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που αποφασίσθηκε στις 14/3/2012 από το Δ.Σ. του Ταμείου, περιέλαβε εννέα αποκρατικοποιήσεις με στόχο να ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από τις οποίες καμία δεν προχώρησε
 http://www.reporter.gr