animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τα έκανε... μούσκεμα και στην ΕΥΔΑΠ


Του Νίκου Καρούτζου
Δεν έχουν τέλος τα καμώματα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Μητρόπουλου, καθώς από τη μια έλαβε την απίστευτη απόφαση να παγώσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων στην προεκλογική περίοδο, ενώ από την άλλη πραγματοποίησε παρεμβάσεις που ξεφεύγουν των αρμοδιοτήτων του προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα, μετά την εμπλοκή στην υπόθεση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου εμφανίστηκε ένας ισχυρός επενδυτής τον οποίο έχουν στο… περίμενε, ήλθε να προστεθεί και το πλήθος ασαφειών στον διαγωνισμό για την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, που προκάλεσε μπαράζ ερωτήσεων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ερωτήματα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, απειλώντας ουσιαστικά την εξέλιξη του διαγωνισμού.

Εξωθεσμικά και προεκλογικά

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Α», ο κ. Μητρόπουλος εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αλλεπάλληλες επιστολές του προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, επιχείρησε να παρέμβει στη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα από τον νόμο. Και αυτό διότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν διοικεί την ΕΥΔΑΠ, αλλά είναι μέτοχος της εταιρείας και από τον νόμο έχει τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους μετόχους.
Ο κ. Μητρόπουλος όχι μόνο υπερβαίνει τον ρόλο του, αλλά ταυτόχρονα δρα με τρόπο εξωθεσμικό και προκλητικό.
Η «Α» έχει στα χέρια της τρεις επιστολές (δύο προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και μια προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων), η πρώτη εκ των οποίων εστάλη στις 14 Μαΐου, λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές. Στην επιστολή αυτή ο κ. Μητρόπουλος ζητεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ να του αποστέλλει ηλεκτρονικά όλες τις ημερήσιες διατάξεις του Δ.Σ. και, το σημαντικότερο, το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης (που στην πραγματικότητα πρόκειται για επιχειρησιακή).
Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό, αλλά ζητεί και εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της Σύμβασης καθώς και ενημέρωση αν για τη συλλογική χρειάζεται έγκριση Δ.Σ. ή Γενικής Συνέλευσης.
Πέραν της προνομιακής ενημέρωσης που απαιτεί, ο κ. Μητρόπουλος με την επιστολή του αποδεικνύει ότι οι στρατιές συμβούλων τους οποίους πληρώνει το ΤΑΙΠΕΔ δεν του είναι χρήσιμοι, καθώς ουσιαστικά δεν έχει γνώση τι προβλέπει η νομοθεσία στις περιπτώσεις σύναψης των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Ζητούσε βεβαιώσεις νομιμότητας

Η δεύτερη επιστολή έρχεται στις 29 Μαΐου, από την οποία προκύπτει ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έστειλε τη σύμβαση. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτή την επιστολή ο κ. Μητρόπουλος ζητεί το απίθανο από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, να του επιβεβαιώσει ότι η Σύμβαση βαδίζει απαρέγκλιτα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, ζητεί γρήγορη απάντηση προκειμένου να προετοιμαστεί για τη Γενική Συνέλευση. Φυσικά, και από αυτή την επιστολή προκύπτει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα της σύμβασης.
Από την τρίτη επιστολή συμπεραίνεται ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αλλά και οι εργαζόμενοί της έχουν γίνει έξαλλοι από τη συμπεριφορά Μητρόπουλου. Από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ζητούν εξηγήσεις από τον κ. Μητρόπουλο για τις παρεμβάσεις του, αλλά αυτός δεν πτοείται και με απειλητικό ύφος αναφέρεται στην επικείμενη Γενική Συνέλευση «όπου μεταξύ άλλων θα ελεγχθούν οι πράξεις της διοίκησης», ενώ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος για «τις προσβλητικές και ανυπόστατες διατυπώσεις» που περιέχονται, όπως ισχυρίζεται στην επιστολή των εργαζομένων.
Απειλές και… αναταραχές

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Μητρόπουλος, παρά τις απειλές του, δεν κατέθεσε τις μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα η Γενική Συνέλευση της ΕΥΔΑΠ να αναβληθεί για τις 29 Ιουνίου.
Και το ερώτημα είναι γιατί το έκανε αυτό ενώ είχε προκαλέσει αναστάτωση στην ΕΥΔΑΠ εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και χωρίς μάλιστα να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες που όφειλε για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Το μείζον, όμως, ζήτημα που προκύπτει άπτεται και των εποπτικών αρχών, δεδομένου ότι ο κ. Μητρόπουλος ζήτησε και έλαβε τη σύμβαση (απέκτησε προνομιακή πληροφόρηση) που υπέγραψε η εταιρεία με το προσωπικό, για την οποία δεν έχουν λάβει γνώση οι υπόλοιποι μέτοχοι της επιχείρησης.
Ερωτήματα
Η όλη στρατηγική που έχει ακολουθήσει, αν μη τι άλλο, προκαλεί ερωτήματα για την επάρκειά του στην υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η ρήξη με τη διοίκηση και κυρίως με το προσωπικό μιας υπό αποκρατικοποίηση επιχείρησης είναι προφανές ότι δεν δημιουργεί συνθήκες για την ομαλή εκτέλεση μιας τέτοιας λεπτής διαδικασίας.
Φυσικά, από τις επιστολές αποδεικνύεται ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, νομικοί σύμβουλοι, επικοινωνιολόγοι ακόμα και δημοσκόποι που βρίσκονται στην υπηρεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας δεν παρείχαν καμία απολύτως υποστήριξη στην περίπτωση του ελέγχου που θέλησε να κάνει ο κ. Μητρόπουλος στην ΕΥΔΑΠ, ο οποίος, λειτουργώντας πάνω από τα δικαιώματά του, πρόβαλε και απαιτήσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετο κόστος σε μια εταιρεία, το οποίο καταβάλλουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι της μειοψηφίας.
Το απίστευτο σκηνικό με την ΕΥΔΑΠ έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα «κατορθώματα» της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο διαγωνισμός για Κασσιόπη στην Κέρκυρα, όπου εμφανίστηκε ένας ενδιαφερόμενος μεγάλος ξένος επενδυτής, αλλά το Ταμείο δεν έχει πάρει καμία απόφαση μέχρι στιγμής, στέλνοντας το μήνυμα στους επενδυτές του εξωτερικού ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η χώρα της ασυνέπειας και της έλλειψης κανόνων. Ανάλογο είναι το σκηνικό και στον διαγωνισμό για την Αφάντου, όπου έχουν γίνει περί τις 50 ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι επιχειρούν να διευκρινίσουν τις ασάφειες που περιέχει η προκήρυξη. Και όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται, υποτίθεται, από ένα ευέλικτο ταμείο με πλήθος συμβούλων.
 axiaplus.gr/