Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Γιορτάζοντας την Ημέρα Περιβάλλοντος στο Φράγμα του Μαραθώνα


Με έναυσμα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, η ΕΥΔΑΠ  διοργανώνει τριήμερο Φεστιβάλ στο Φράγμα του Μαραθώνα, στις 8, 9 και 10 Ιουνίου.
Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το 1972, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κόσμου. Με τον σκοπό αυτό, κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της, διοργανώνονται χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη.
Η σοβαρή απειλή των κλιματικών αλλαγών, ο αφανισμός των ειδών και η οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο καθιστούν αναγκαία τη δραστική αλλαγή και τη συλλογική απόκτηση περιβαλλοντική συνείδησης, αφού η ευημερία και το βιώσιμο μέλλον της γης εξαρτώνται από το ευαίσθητο και κακοποιημένο δίκτυο των οικοσυστημάτων.
Το Φεστιβάλ
Μετά τη διεθνώς διακεκριμένη δράση της, το 2010, η ΕΥΔΑΠ ανοίγει ξανά τις πύλες του Φράγματος του Μαραθώνα, καθιερώνοντας το ως έναν νέο χώρο συνεύρεσης της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και, φυσικά, της ευαισθησίας για το περιβάλλον, με ποικίλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Εκπαίδευση
Το εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει την «Αποστολή: ο κύκλος του νερού», ένα διαδραστικό παιχνίδι προσομοίωσης του κύκλου του νερού, φυσικού και ανθρώπινου, από το φράγμα μέχρι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή του. Πρόκειται για μια βιωματική περιπέτεια που διαδραματίζεται στον χώρο της βάσης του φράγματος. Μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 10 - 13 ετών. Τα παιδιά αναλαμβάνουν μια μυστική αποστολή από τον αρχαίο ναό στη βάση του Φράγματος, για να «σώσουν» τον κύκλο του νερού. Για να ολοκληρώσουν τα στάδια της αποστολής τους, πρέπει να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια και να συγκεντρώσουν τα πολύτιμα «νομίσματα νερού». Περιηγούνται στο φυσικό περιβάλλον της βάσης του Φράγματος, διατρέχουν τον κύκλο του νερού, μαθαίνουν για τις πρακτικές εξοικονόμησης - επαναχρησιμοποίησης νερού, για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Το πρωτοποριακό αυτό παιχνίδι αξιοποιεί δημιουργικά και με μοναδικό τρόπο τις κτηριακές εγκαταστάσεις στη βάση του Φράγματος Μαραθώνα και έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Για τα παιδιά όλων των ηλικιών θα υπάρχουν ελεύθερες δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο (ζωγραφική, παζλ, δημιουργική απασχόληση).
Ψυχαγωγία
Το ψυχαγωγικό μέρος περιλαμβάνει το δρώμενο «Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά!», το οποίο είναι μια συμβολική δράση, αφιερωμένη στην καθημερινή μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα φράγματα μέσα μας και να χτίσουμε με αισιοδοξία νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας και με το περιβάλλον. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία εντυπωσιακά βίντεο «περιβαλλοντικής καταστροφής», στις τρεις πλευρές του ναού του Φράγματος. Με πρωταγωνιστή έναν νεαρό άνδρα, τα βίντεο αυτά περιγράφουν εικόνες καταστροφής από το λιώσιμο των πάγων, τις πυρκαγιές των δασών και τη διάβρωση των εδαφών, λόγω λειψυδρίας. Ξαφνικά, ο ήρωας εμφανίζεται στην κορυφή του φράγματος και κατεβαίνει, τραβώντας μαζί ένα τεράστιο πλέγμα από ζωντανά φυτά. Το κατεβάζει μέχρι τη βάση του φράγματος και περιτυλίγει με αυτό τον ναό, καλύπτοντας τις σκηνές καταστροφής, με μια κίνηση που συμβολίζει τη δύναμη της αισιοδοξίας, την οποία έχει ανάγκη η ανθρώπινη παρέμβαση για να εναντιωθεί στην οικολογική καταστροφολογία.
Καλλιτεχνικοί συντελεστές παράστασης: σκηνοθεσία: Ειρήνη Αλεξίου, video: Παύλος Τσιαντός - Δημήτρης Χριστόπουλος, σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Λάμπρος Πηγούνης, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, κατασκευές - τεχνική υποστήριξη: Παύλος Τσιαντός - Ρέα Ζέκκου - Κώστας Κλίτσας, μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Αποστολοπούλου. Ερμηνεία: Αντώνης Στρούζας, Pauline Huguet.
Παράλληλες δράσεις
Επίσης, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Μουσείο του Φράγματος και την Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας των έργων κατασκευής του, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται προβολή του βραβευμένου βίντεο από την αντίστοιχη δράση της ΕΥΔΑΠ το 2010, και ενός σπάνιου βίντεο - ντοκουμέντου από την κατασκευή του Φράγματος.
Αναλυτικό καθημερινό πρόγραμμα
Εκπαιδευτικό μέρος
17.00 - 20.15: «Αποστολή: ο κύκλος του νερού»: σχεδιασμός - υλοποίηση: «Πράκτορες του Πλανήτη». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 17:00 και στις 18.30 το απόγευμα. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν είτε ατομικά, είτε συλλογικά (σχολεία, σύλλογοι κ.λπ.), στα τηλέφωνα 210 2144098, 210 2144031, 210 7495421. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τις ελεύθερες δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
20:15 - 20:45 Διάλειμμα
Ψυχαγωγικό πρόγραμμα
20:45 - 21:45: Δρώμενο: «Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά!».
Παράλληλες δράσεις
17.00 - 20.00.