animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

αραγε τι μοιρασια ετοιμαζουν να κανουν΄΄??????????

Παράνομη η απόλυση όσων προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ


«Σικέ» αποδεικνύεται η σπουδή της κυβέρνησης να βάλει στο «κάδρο» της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης όσους προσελήφθησαν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Κι αυτό γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος που απαγορεύει στο όνομα της ισότητας διαφορετικές μεταχειρίσεις Ελλήνων πολιτών από πλευράς επίσημου κράτους. Σε απλά ελληνικά, θεωρείται πρακτικώς αδύνατον, ιδιαίτερα αν οι θιγόμενοι της παραπάνω κατηγορίας που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια, να εφαρμοσθεί το ιδιότυπο καθεστώς της διαθεσιμότητας καθώς στερείται και της τυπικής νομιμότητας.
Αντίθετα, μπορεί να κινδυνεύουν οι περίπου 33.000 συμβασιούχοι που έγιναν αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 του Προκόπη Παυλόπουλου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κώδωνας της απόλυσης επικρέμεται και κατά όσων προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις.
Πράγματι από τους περίπου 101.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον το 70% έχει προσληφθεί χωρίς την εποπτεία της συγκεκριμένης ανεξάρτητης Αρχής, γεγονός που τους οδηγεί μαθηματικά στη πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Πάντως, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το σχέδιο που διέρρευσε στις κυβερνητικές εφημερίδες ο εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, για ένταξη χιλιάδων υπαλλήλων στο καθεστώς της εφεδρείας. Σύμφωνα με τα όσα διοχέτευσε ο ίδιος στη βάσανο της αξιολόγησης για την παραμονή τους ή μη στο δημόσιο τομέα θα μπουν τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενοι. Απ’ αυτούς οι 20.000 θα υπαχθούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας άμεσα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 30% των προσλήψεων συμβασιούχων θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι φορείς του Δημοσίου εμφανίζονται απρόθυμοι να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του πλεονάζοντος προσωπικού. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι των Οργανισμών που καταργήθηκαν καθ’ υπόδειξη Πάγκαλου, όπως η «Αρωγή», συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά, αν και ο φορέας τους τυπικά δεν υπάρχει, ούτε οι ίδιοι έχουν απορροφηθεί σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και για τα κριτήρια που θα θεσπισθούν για τους εργαζομένους που περισσεύουν. Αν θα είναι όπως ακούγεται κοντά στη συνταξιοδότηση και αν ανήκουν στους αποφοίτους λυκείου που η κυβέρνηση θέλει να απομακρύνει προφασιζόμενη την ανάγκη βελτίωσης του μορφωτικού επιπέδου του τακτικού προσωπικού.
Το βέβαιο είναι ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να καθορισθεί το πλαίσιο ώστε να εφαρμοσθεί από τις αρχές Οκτωβρίου.