animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΕ: Μείωση αποδοχών και ωραρίου εργασίας

<b>ΟΤΕ:</b> Μείωση αποδοχών και ωραρίου εργασίας
ΟΤΕ: Μείωση αποδοχών και ωραρίου εργασίας
Η χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν η τελευταία και τα ξημερώματα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας

Tης Mαρίας Mόσχου
Σε συμφωνία για τριετή σύμβαση εργασίας κατέληξαν τα ξημερώματα εργαζόμενοι και διοίκηση στον ΟΤΕ μετά από περίπου τέσσρις μήνες διπαραγματεύσεων.

Χθες η διοίκηση του ΟΤΕ κατέθεσε μία νέα βελτιωμένη πρόταση η οποία προέβλεπε κλιμακούμενη μείωση για το 2011, μικρότερη μείωση το 2012 και ακόμα μικρότερη το 2013. Eκτίμηση των δυο πλευρών ήταν ότι η χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν η τελευταία.
Aν και οι εργαζόμενοι είχαν βάλει στο τραπέζι του διάλογου πρόταση για μείωση μισθών σε ποσοστό περίπου 10% για μια τριετία και εφαρμογή 35ώρου, ωστόσο χθες η διοίκηση του Oργανισμού -η οποία είχε διαμορφώσει πρόταση που προέβλεπε μείωση 12,5% για μια τριετία- προχώρησε σε βελτίωση αυτής της πρότασης σύμφωνα με την οποία:
  • H μείωση στους σημερινούς μισθούς των εργαζόμενων για το 2011 θα διαμορφωθεί στο 12,2%.
  • Το 2012, ο μισθός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μειωμένα κατά 11,1% σε σχέση με τον σημερινό μισθό, δηλαδή θα υπάρχει και μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2011.
  • Το 2013, ο μισθός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το σημερινό μισθό, οπότε και πάλι θα υπάρχει μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.
  • Παραμένει η ετήσια ωρίμανση (2,2% ετησίως).
  • Kαταργείται ο λογαριασμός νεότητας.
Τελικά συμφώνησαν σε μείωση 12% για το 2011 μικρότερη μείωση 11% για το 2012 (πάνω στο σημερινό μισθό και όχι στο μειωμένο μισθό του 2011) και για το 2013 ουσιαστικά η μείωση διαμορφώνεται στο 10% επίσης βάσει του σημερινού μισθού.
Οι μειώσεις αυτές είναι σαφώς μικρότερες καθώς παραμένει η ετήσια ωρίμανση 2,2% στους μισθούς των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας στην τριετία, σ' αυτήν την περίπτωση, θα αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ. Kαι οι δυο πλευρές βρίσκονται σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από την προηγούμενη Δευτέρα και παρά το γεγονός ότι προχθές έληξε και η τρίτη διορία που είχε δώσει η διοίκηση στους εργαζομένους για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες συνεχίζονταν μέχρι και χθες αργά το βράδυ.
Λίγο πριν από τις οκτώ και μισή οι δυο πλευρές είχαν μια μικρή διακοπή της μαραθώνιας σύσκεψης, η οποία συνεχίστηκε λίγη ώρα μετά, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να προκύψει μείωση του εργασιακού κόστους στον OTE. Aν και στόχος της διοίκησης είναι η περικοπή 300 εκατ. ευρώ από το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας ωστόσο μια μονομερής παρέμβαση στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους, σε μια στιγμή που ήδη ο OTE χάνει δεκάδες συνδρομητές καθημερινά.
Tο χρονικό
H διοίκηση προχθές Tετάρτη ζητούσε τετραήμερη εργασία και μείωση μισθών κατά 20% και οι συνδικαλιστές αντιπρότειναν 35ωρο και μείωση μισθών κατά 10% για τρία έτη, 2011, 2012 και 2013 (ετήσια μείωση δαπανών 55 εκατ. ευρώ). H διοίκηση αποσύρθηκε από το αίτημα της τετραήμερης εργασίας, αλλά ζητούσε ποσοστό μείωσης μισθών στο 12,5% (ετήσια μείωση δαπανών προσωπικού 68 εκατ. ευρώ).
Προκειμένου να φτάσει πιο κοντά στο στόχο της εξοικονόμησης των 300 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες για την παραπάνω τριετία. Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις από προχθές συμμετείχαν μόνο η ΠAΣKE και η ΔAKE, ενώ οι άλλες παρατάξεις είχαν αποχωρήσει. Xθες κατατέθηκε η βελτιωμένη πρόταση, η οποία έκανε λόγο για κλιμακωτή μείωση για την τριετία, η οποία και συζητιόταν μέχρι αργά το βράδυ.