animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Βγαίνουν στη σύνταξη για να γλυτώσουν την εφεδρεία και τις αποδοχές τους!

Άρον άρον εγκαταλείπουν το δημόσιο όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, προκειμένου να... περισώσουν ό,τι μπορούν μπροστά στο ενδεχόμενο να μειωθούν οι αποδοχές τους και να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία!

Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, εν όψει των ανατροπών στο μισθολόγιο, τις συντάξεις αλλά και την εργασιακή εφεδρεία. Ωστόσο, η μαζικότητα των αιτήσεων, δημιουργεί ταυτόχρονα τεράστιο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων και γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος, μέσα σε τρεις ημέρες έχουν υποβληθεί περίπου 6.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση!
«Πρόκειται για άτομα από 55-63 ετών που κατέχουν θέσεις από προϊστάμενο και πάνω» είπε ο κ. Καλάκος, τονίζοντας πως το κύμα φυγής ήταν αναμενόμενο.«Οφείλεται στις περικοπές επιδομών, στις μειώσεις μισθών, στο νέο μισθολόγιο και στο νεφελώδες σκηνικό της εργασιακής εφεδρείας», είπε και πρόσθεσε ότι τα ταμεία δεν θα αντέξουν να πληρώσουν συντάξεις. «Ακόμα και αυτά που σήμερα μπορούν, σε πέντε χρόνια θα αδυνατούν».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έφθασε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, κατέδειξε πως το έλλειμμα υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί με ακρίβεια στη στάση πληρωμών. Στο ίδιο Ταμείο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ, πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί.

Οι μισές περίπου από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι το ΙΚΑ και από υπαλλήλους που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θεωρείται ότι θα χάσουν και τα περισσότερα με το νέο μισθολόγιο επειδή έχουν μεγάλα επιδόματα. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για αποχώρηση από το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στις 2.000, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος, μέσα σε δύο ημέρες παραιτήθηκαν 1.000 υπάλληλοι, υποβάλλοντας αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παράλληλα ο κ. Χατζόπουλος προειδοποίησε για τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού και την είσπραξη των εσόδων από εισφορές και κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκαθαρίσουν τι θα ισχύσει για τις συντάξεις μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας.

Θα μειωθούν και οι συντάξεις!
Πάντως, κατά τα φαινόμενα, όσοι υπάλληλοι καταθέτουν αίτηση για συνταξιοδότηση προκειμένου να σώσουν τώρα ό,τι μπορούν, μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και δεν θα αποφύγουν τη μείωση στη σύνταξή τους. Το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, φέρεται να εξετάζει και νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις, για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους. Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους «παλαιούς» και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993.
Σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να αρχίζει από 142 ευρώ - για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια - και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ τον μήνα, για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993