animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

«Μόνη λύση οι εκλογές»


Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς

Εκλογές που θα δώσουν στην ΝΔ ισχυρή εντολή για «καθαρές», όπως είπε, «λύσεις» ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς στην ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο τονίζοντας συνεχώς ότι απευθύνεται σε «όλους τους Έλληνες», «ώστε να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αν και δεν αναφέρθηκε στις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου, έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, δεσμευόμενος ότι θα είναι η πρώτη κίνηση μιας κυβέρνησης της ΝΔ. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει χάσει την αξιοπιστία της», είπε ο αρχηγός της ΝΔ. «Μία μόνο λύση υπάρχει και είναι οι εκλογές».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί και δεν θα συμφωνήσει υπό οποιασδήποτε συνθήκες «σε συναίνεση, που πολλοί την βλέπουν ως συγκυβέρνηση». «Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό», τόνισε «ισχυρή εντολή και καθαρές λύσεις. Απευθύνομαι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για να πάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας, βρισκόμαστε σε πόλεμο επιβίωσης και στα χαρακώματα δεν υπάρχουν δικοί μας, και δικοί τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε ουσιαστικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, δεσμευόμενος ότι «είναι και θα είναι κατά των απολύσεων», ότι «θα αναζητήσει άλλες συνταγές που θα περνούν μέσα από την ανάπτυξη και θα αποκαταστήσει άμεσα ως κυβέρνηση συντάξεις και επιδόματα».

Όσον αφορά το μείζον θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει «επαναδιαπραγμάτευση με σχεδιασμό». «Θα πάρουμε», είπε, «όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάπτυξης της αξιοπιστίας της χώρας μας χωρίς να πλήξουμε άλλο τους πολίτες. Χωρίς να διστάσουμε μπροστά στις συντεχνίες, αυτή η επαναδιαπραγμάτευση είναι πια ρεαλιστική γιατί όλοι παραδέχονται ότι το Μνημόνιο δεν δούλεψε». «Αυτό δεν σημαίνει», ξεκαθάρισε, ότι θα παρατήσουμε τους στόχους προσαρμογής. Πρέπει να διορθώσουμε το πρόγραμμα και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα στις Αγορές. Δεν είναι εύκολη υπόσχεση, είναι δύσκολη δέσμευση. Δεν πρόκειται να τινάξουμε εμείς την Ελλάδα στον αέρα».

«Δεν πρόκειται εμείς να βγούμε να διασύρουμε τη χώρα μας» συμπλήρωσε ο Α. Σαμαράς απευθυνόμενος προφανώς και προς του εταίρους.

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά, κάτι που μέχρι πριν από λίγους μήνες απέφευγε, στην κυβέρνηση Καραμανλή και μάλιστα τόνισε ότι «η ΝΔ θα είναι αμείλικτη αν αποκαλυφθεί πλαστογράφηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ».

Όπως αναμενόταν οξύτατη ήταν κριτική του κ. Σαμαρά και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ Σαμαράς δεν δίστασε να πει ότι «ο πρωθυπουργός ανακάλυψε τώρα τη διαφορά του πατριωτικού από το κομματικό καθήκον».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τους βασικούς άξονες του Ζαππείου ΙΙ εν είδει κυβερνητικού προγράμματος, προσθέτοντας τη διαφωνία του στο νέο φόρο στα ακίνητα αλλά και την εργασιακή εφεδρεία.