animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο πακέτο μέτρων μέσω Ουάσινγκτον

Το πλήρες σχέδιο λιτότητας ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών σε 1.200 τραπεζίτες

Το γεγονός πως τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη ήταν μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων επιβεβαιώνεται από την ομιλία του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ουάσιγκτον, στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, μπροστά σε 1.200 τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.

Η ομιλία του, η οποία διέρρευσε μέσω ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, περιλαμβάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αναδρομικές περικοπές φοροαπαλλαγών, αλλά και προς τα κάτω αναπροσαρμογή του στόχου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναλυτικότερα, το νέο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:

Περαιτέρω μειώσεις 20% στους μισθούς του Δημοσίου (επιπλεόν στο 15%, που έχει ήδη εφαρμοστεί για το στενό δημόσιο τομέα και στο 25% στις ΔΕΚΟ), «σε συνδυασμό με τη διαρθρωτική αλλαγή στο μισθολόγιο που διασφαλίζει μακροπρόθεσμες εξοικονομήσεις και βελτιώσεις στην παραγωγικότητα του συγκεκριμένου τομέα».

Περαιτέρω μείωση 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις (επιπλέον του ήδη εφαρμοσμένου 10%), «που συμπληρώνεται από την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (με εφαρμογή και στα επικουρικά ταμεία), που διασφαλίζει τη μαρκοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος».

-Υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας (σημ. δηλαδή απολύσεις) 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011.
-Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις για όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
-Σημαντικές καταργήσεις φοροαπαλλαγών, ύψους 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
-Εισαγωγή του νέου τέλους ακινήτων, «με ετήσια απόδοση 1,1% του ΑΕΠ (σημ. 2,39 δισ. ευρώ), για όσο διαρκέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» (δηλαδή έως και το 2014).
-Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Βενιζέλος αναφέρει ότι «ο στόχος για το Σεπτέμβριο είναι έσοδα 1,7 δισ. ευρώ. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο, με το 1,4 δισ. να ειπιτυγχάνεται το Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος του 2011 περιμένουμε να έχουμε συγκεντρώσει από ιδιωτικοποιήσεις 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο έως και το 2014 ωριμάζουν, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, τώρα που το το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και συναίνεσης».

Πηγή: 24h