animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Σε δυο κερδοσκοπικά funds το 10% της ΕΥΔΑΠ

Πακέτο 10.684.800 μετοχών της ΕΥΔΑΠ που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μεταβιβάστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης προς 8,1 ευρώ ανά μετοχή (discount 12,9% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή) και η αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 86,26 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστές του πακέτου εμφανίζονται να είναι η Paulson&Co του γνωστού αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον, καθώς και το fund της Baupost. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πόλσον στην κρίση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ το 2007 είχε στην κατοχή του CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) που του απέδωσαν περίπου 3 δις. δολάρια από την χρεοκοπία του συστήματος. Επίσης, στην αρχή της ελληνικής κρίσης «επένδυσε» στη χρεοκοπία της Ελλάδας, στοίχημα που όμως δεν του βγήκε.

Η ΕΥΔΑΠ είναι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης όντως μια εταιρεία με γεμάτο ταμείο και μηδενικό δανεισμό. Αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ με 61,33% είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ.

Στη συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ (καθαρό μετά το φόρο 0,324 ευρώ ανά μετοχή) καθώς και η διανομή αποθεματικού από αφορολόγητα έσοδα 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αντώνη Βαρθολομαίο, η εταιρεία έχει στο ταμείο της πάνω από 250 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει από τη Geniki Bank την υποβολή business plan για τον επενδυτικό και στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης. 

  Πηγή: TVXS

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ANΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ...

 Ο Paulson, κατάφερε να γίνει διάσημος στα χρηματοοικονομικούς κύκλους το 2007 όταν “έβγαλε” σχεδόν $4 δισ. στοιχηματίζοντας στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ ... στην αρχή της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του  ανέρχεται πλέον σε $13,5 δισεκατομμύρια, ωστόσο, όταν ξεκίνησε την επενδυτική εταιρεία Paulson & Co. το 1994 είχε μόλις $2 εκατ. κι έναν υπάλληλο.

Η Paulson & Co., που ειδικεύεται σε επενδύσεις όπως εξαγορές και συγχωνεύσεις, κατάφερε να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο $300 εκατ. έως το 2003.

Πλέον με τις θυγατρικές της Paulson Credit Fund και Paulson Advantage Plus Fund, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $22,8 δισεκατομμυρίων ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείες όπως η Houghton Mifflin Harcourt, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cablevision Systems Corp , οι πετρελαϊκές Oasis Petroleum και η φαρμακευτική Mallinckrodt PLC.

Πρόσφατα, ο Paulson επέκτεινε τις δραστηριότητες του αποκτώντας τον έλεγχο του επενδυτικού fund Schroder με το οποίο πρόκειται να ιδρύσει στο Λουξεμβούργο το hedge fund,  Ucits με στόχο να εφαρμόσει τις στρατηγικές της  Schroder και άλλων funds σε μια πιο διευρυμένη αγορά.

Η Paulson & Co. που επέστρεψε στην κερδοφορία πέρυσι μετά από μεγάλες ζημίες το 2011 και το 2012, ανακηρύχθηκε hedge fund της χρονιάς για το 2013 στα βραβεία Absolute Return στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: newmoney.gr