Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Το νερό της ΕΥΔΑΠ ξεπουλιέται

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει το 27% της ΕΥΔΑΠ απο το 61% που κατέχει και το 40% της ΕΥΑΘ απο το 74% που κατέχει στον ιδιωτικό τομέα. 
 
 Του Νίκου Κατσαρού

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ειναι μία κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια προσφορά στον βωμό του κέρδους των ξένων πολυεθνικών εταιρειών κυρίως της Γερμανίας και της Αγγλίας, αφού καμμία ελληνική εταιρεία δεν έχει την αντίστοιχη εμπειρία, τεχνολογία και τεχνογνωσία.
Αυτό το ξεπούλημα του πόσιμου νερού σύμφωνα με διεθνείς μελέτες με τελευταία αυτήν του Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας δείχνουν οτι σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε ιδιωτικοποίση του πόσιμου νερού οδήγησε στα παρακάτω συμπεράσματα:
1) Σε καμμία πόλη δεν παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του νερού
2) Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υλοποιήθηκαν οι βελτιώσεις στα συστήματα υδρεύσης και άλλες επενδύσεις που υποσχέθηκαν και
3) Σε όλες τις περιπτώσεις η τιμή του πόσιμου νερού αυξήθηκε. Στην Νότιο Αμερική την Βενεζουέλα,την Αργεντινή και αλλού τα ξεπερασμένα δίκτυα ύδρευσης αντιμετωπίστηκαν από τις ιδιωτικές εταιρείες με αυξημένες δόσεις χλωρίωσης του νερού αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών αφού αυτές εμφανίζονται αργότερα (αρθρίτιδα,οστεοπόρωση,υψηλή αρτηριακή πίεση,καρδιαγγειακά προβλήματα κλπ) ενώ χωρίς υπερχλωρίωση τα συμπτώματα είναι άμεσα,(διάρροιες,γαστρεντερικές διαταραχες κλπ).Στο Βερολίνο που στην δεκαετία του 1990 εφαρμόστηκε η μερική ιδιωτικοποίηση του νερου,σήμερα κατόπιν πιέσεων των πολιτών ο δήμος επαναγοράζει απο τις ιδιωτικές εταιρείες τα δικαιώματα νερού.
Η Ε.Ε απο την πλευρά της είναι ο πρωτεργάτης της ιδιωτικοπίησης του πόσιμου νερού.Ο επίτροπος Barnier αποκαλεί ξεδιάντροπα την ιδιωτικοποίηση του νερού:σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο ή τον αυτοδιοιηκητικό τομέα.
Η Ε.Ε προωθεί σε όλες της χώρες μέλη την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, με πρώτες τις χώρες που βρίσκονται υπο οικονομική κρίση ,την Ελλάδα,την Πορτογαλία ,την Ισπανία και ακολουθεί η Κύπρος.Έτσι σε πρώτο βήμα η ΕΕ προωθεί την μερική ιδιωτικοποιηση του πόσιμου νερού για να ακολουθήσει σε δεύτερο βήμα η πλήρη ιδιωτικοποίση και η παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα..
Στην Ελλάδα επικρατεί μία παράξενη σιωπή, λες και κανένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό.Αποκλείεται να πιστεύουν οι Έλληνες καταναλωτές οτι θα μειωθούν οι τιμές του νερού αφού πουθενά στον κόσμο δεν συνέβη κατι τέτοιο. Αποκλείεται να πιστεύουν οτι θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού αφού απαιτούνται για κάτι τέτοιο τεράστιες επενδύσεις που καμμία εταιρεία δεν έκανε σε καμμία πόλη του κόσμου που εμπλέχθηκε.Αποκλείεται να πιστεύουν οτι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αφού κάτι τετοιο δεν ισχυρίζονται ούτε οι ίδιες οι ιδιωτικές εταιρείες.Αποκλείεται να πιστεύουν οτι θα συμβάλουν στην ύφεση και την μείωση του χρέους αφού μόνο οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες θα εμπλακούν και μονο αυτές θα έχουν το μεγάλο μερίδιο του κέρδους.
Οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα ο Δήμος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά διότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό το οποίο δεν παραχωρείται σε ιδιώτες ούτε τεμαχίζεται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου φόρέα,και για την υγιεινή και ασφάλεια του πόσιμου νερού υπεύθυνη είναι μόνον η πολιτεία.
Βέβαια σύμφωνα με την νομοθεσία την ευθύνη έχει η πολιτεία αλλά οι δήμοι μπορούν να αντιδράσουν και επιπλέον ο Δήμος μπορεί να ζητήσει υψηλό κόστος για την διέλευση των υδροσωλήνων νερού μέσω της πόλεως των Αθηνών όπως και δήμοι της Αττικής που εφοδιάζονται με νερό της ΕΥΔΑΠ .Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς δήμους που εφοδιάζονται με νερό της ΔΕΥΑΘ.

Read more: http://www.newsbomb.gr/opinions/story/446167/to-nero-tis-eydap-xepoylietai#ixzz31tGtdxQd