Δεν είναι μόνο η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ
που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώπιον του κινδύνου να παραχωρηθεί ένα κοινωνικό αγαθό, το νερό εν προκειμένω, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ανάλογες ενστάσεις υπάρχουν και για την ΕΥΑΘ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας μάλιστα θεωρείται από τους αρμόδιους φορείς ευκολότερη αλλά και κάτι σαν… πρόκριμα για την ΕΥΔΑΠ.
Πάντως, λέγεται ότι φωνές στη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο για περίεργες μεθοδεύσεις της γαλλικής Suez, συνεταίρου του ομίλου ΑΚΤΩΡ (Ελλάκτωρ), με τον οποίο διεκδικεί την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, για πιέσεις που ασκεί προς όλες στις κατευθύνσεις, για τακτικές που σκοπό έχουν να πάρουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη κ.λ.π. Δεν ξέρουμε εάν ισχύουν τα όσα ακούγονται στη Θεσσαλονίκη, πάντως η στήλη μαθαίνει ότι παρά το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώνεται από τον οικονομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις του ΣτΕ (π.χ., ήδη για ΕΥΔΑΠ), παρά τις ενστάσεις της κοινωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί τις διαδικασίες. Μάλιστα, λέγεται ότι έχει ορίσει την 20ή Ιουνίου (ή κάπου εκεί κοντά) ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους δύο μνηστήρες. Γιατί πλην των Ελλάκτωρ-Suez Environnement, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Mekorot μαζί με τον όμιλο Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) εμφανίζονται έτοιμοι για τη μάχη που θα δοθεί στη συμπρωτεύουσα.
Και κάποια… τρικ με το πλαφόν στα κέρδη ή την υποχρέωση για ανάπτυξη επενδύσεων κ.λ.π. που βάζουν οι αρμόδιοι δεν μπορεί να θεωρηθούν… δικλίδες ασφαλείας για τους καταναλωτές! Ωστόσο, δίχως να παραγνωρίζεται η σημασία της ΕΥΑΘ, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της μάχης που θα δοθεί για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και προσδοκώμενες υπεραξίες ΕΥΔΑΠ
, όπου πάλι οι Γάλλοι και άλλοι ξένοι και εγχώριοι μνηστήρες θα δώσουν τα ρέστα τους. Η θέση της κοινωνίας, την οποία ασπάζεται η στήλη, είναι σαφής: όχι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων, ενός κοινωνικού αγαθού!!! Δεν μπορεί η Ελλάδα να πάει κόντρα στην ευρωπαϊκή τακτική και λογική που είναι ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες πρέπει να δίνονται από τον δημόσιο φορέα.