Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 
«Πάνω απ’ όλα προέχει η παράταξη». Με αυτή την άκρως παραταξιακή φράση ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ενόψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου. 
Ο Αντώνης Σαμαράς, εν μέσω διακινούμενων σεναρίων για την επόμενη μέρα, βλέπει ότι ο Κώστας Καραμανλής, ξεκαθαρίζει με τον τρόπο του ότι η ΝΔ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα. 
Για να επιτευχθεί αυτό όμως πρέπει να αυξηθεί η συσπείρωση της ΝΔ και ως προς αυτό τον κεντρικό στόχο αυτή τη στιγμή, θα κινηθούν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Το μήνυμα ενότητας θα σταλεί και από τους δυο με την κοινή τους εμφάνιση στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 
Την προσεχή Παρασκευή, στο ομώνυμο ίδρυμα, στα «ορεινά» της Φιλοθέης, στα πλαίσια του μνημόσυνου για τα 16 χρόνια από τον θάνατο του, θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί η παράταξη ενωμένη, με το πνεύμα του ιδρυτή της ΝΔ να υπάρχει στην ατμόσφαιρα. 
Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να στηριχθεί η ΝΔ ώστε να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και μεταδίδεται από συνομιλητές του πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια διαφορά 5-6 μονάδων από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα μπορεί να κυβερνήσει την επόμενη μέρα. 
Ο Κώστας Καραμανλής θέτει το πολιτικό πλαίσιο και διαπιστώνει αυτό που όλοι λένε κατ’ ιδίαν: ότι θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και εάν βρεθούν βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση. Παράλληλα για τον ίδιο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι προάγγελος των εθνικών, ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του αναμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο και θα ορίσει το παιχνίδι την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στην κεντροδεξιά.   
Ως εκ τούτου, εκτός από τη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να αντέξει και η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, διότι σε διαφορετική περίπτωση όπως έχει προαναγγείλει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πληγεί…