animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οι «εξετάσεις» της τρόικας



Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας των δανειστών της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Ρεν στην σύντομη εισαγωγή του έκανε μια ιστορική αναδρομή του πως και γιατί φτάσαμε εδώ και στη συνέχεια κατονόμασε τους κινδύνους για το μέλλον.

Όλι Ρεν: «Η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και για την ΕΕ. Πρόκειται για κληρονομιά σειράς ετών με ανεύθυνες πολιτικές. Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποφύγαμε το χειρότερο, μία κοινωνική καταστροφή. Όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ειδικά για τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας.

Η δουλειά της Τρόικας δίνει έμφαση στο να βοηθήσει την Ελλάδα να εξισορροπήσει και να αναδομήσει την οικονομία της και ταυτόχρονα να βελτιώσει μεσοπρόθεσμα τις ευκαιρίες για απασχόληση και ανάπτυξη. Θέλω να δώσω έμφαση σε αυτές τις λέξεις: απασχόληση και ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι στόχοι του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να το εφαρμόσει».

Κατέστησε σαφές ότι οι δανειστές και η Κομισιόν δεν πρέπει να βάλλονται αδιακρίτως για την σημερινή κατάσταση: «δεν φταίνε αυτοί που έσπευσαν να βοηθήσουν όταν η ζημιά είχε ήδη γίνει... Η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι έχει γίνει τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Παρά το ότι οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως για το 2010 και 2011 η Κομισιόν υποστήριξε την επέκταση του χρηματοδοτικού προγράμματος».

Επεσήμανε όμως ότι «χρειάζονται και άλλες προσπάθειες».

Υπερτόνισε τη σημασία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο για τα έσοδα, αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποδοχή του προγράμματος».

Όλι Ρεν «Στο τέλος της μέρας είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που πρέπει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα... Το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα μας διδάσκει ένα σημαντικό μάθημα . Είχε δύο αχίλλειες πτέρνες. Το πρώτο ήταν οι αδυναμίες στη διοικητική ικανότητα της ελληνικής κρατικής μηχανής που δεν επέτρεψε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με επαρκή ζήλο. Το δεύτερο ήταν η έλλειψη της απαραίτητης πολιτικής ενότητας, που ήταν απαραίτητη για να κινητοποιήσει επαρκή υποστήριξη για τις απαιτητικές αλλαγές».

Για την πολιτική δέσμευση επεσήμανε ότι «αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία που εν τέλει πρέπει να δώσει τη λύση».

Το ίδιο λάβρος ήταν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, μέλος του ΔΣ Γ.Άσμουσεν.

Ο Γ.Άσμουσεν, ανέλυσε τη θεωρεία της εσωτερικής υποτίμησης παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ: «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και με την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά».

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να τα βάλει με τα εδραιωμένα συμφέροντα, ειδικά στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων», επεσήμανε ο Γ.΄Ασμουσεν.

Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες δεν υπάρχει άλλη λύση... υπάρχει η ελπίδα ότι ο ασθενής θα ανανήψει αν λάβει το φάρμακο στη σωστή δοσολογία».

Όπως και ο Ο.Ρεν έστι και ο Άσμουσεν επεσήμανε ότι για να πετύχει το πρόγραμμα πρέπει πετύχει η αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος: “οι πλούσιοι Έλληνες ακόμα δεν πληρώνουν”.

Στον ίδιο τόνο και ο Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ υπερτόνισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει αν δεν κερδηθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής : «οι αυτοαπασχολούμενοι ακόμα δεν πληρώνουν, όπως και οι πολύ πλούσιοι».

Στον επόμενο τόνο, όπως είπε ο Τόμσεν και το δημόσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί: «το ελληνικό δημόσιο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, που θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οργανισμοί θα κλείσουν και η απασχόληση στο δημόσιο δεν είναι ισόβια».

Σε σχέση με την ανάπτυξη και οι τρεις ομιλητές κατέδειξαν μια σύνδεση με την επιτυχία του προγράμματος. Ειδικά ο Τόμσεν, αφού ανέλυσε τους λόγους γιατί καμιά παραδοσιακή συνταγή δε δουλεύει στην Ελλάδα, θύμισε στο ακροατήριο ότι άλλος δρόμος από το πρόγραμμα δεν υπάρχει και «απομένει ακόμα ένα χάσμα γύρω στο 15% για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα».

Αυτή την ώρα δέχονται ερωτήσεις από τα μέλη των δύο επιτροπών.
 real.gr