animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Έρχεται το "επίδομα φτώχειας" - "Τελειώνουν" όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα


Προβλέπεται στο μνημόνιο
- Σχεδιάζουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, του φοιτητικού και του ενοικίου
- Από 700.000 οι δικαιούχοι των επιδόματων πρέπει να πέσουν στους 150.000
- Μετά τις εκλογές θα έρθει η λυπητερή
- Για "θάνατο του κοινωνικού κράτους" κάνουν λόγο στο Newsit οι ειδικοί
Στη θέσπιση ενός ενιαίου κοινωνικού επιδόματος που θα το ονομάζουν "επίδομα φτώχειας" και στην κατάργηση σχεδόν όλων των υπόλοιπων κοινωνικών επιδομάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς αυτό προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επιδόματα οπως αυτο το ενοικίου, το φοιτητικό, ακόμη και το πολυτεκνικό ίσως μετά τις εκλογές αποτελούν παρελθόν.
Για να πάρει κάποιος το νέο ενιαίο "επίδομα φτώχειας" θα πρέπει αποδεδειγμένα να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ωστόσο ακόμη κανείς δεν είναι σε θέση να πει ποια θα ειναι τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης κανείς δεν ειναι σε θέση να πει πως θα οριστεί πως κάποιος ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με την Ε.Ε, το όριο της φτώχειας καθορίζεται στο 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, δηλαδή πια το όριο στην Ελλάδα είναι περίπου στα 650 το μήνα ευρώ και κάτω.
Συμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Eurostat για το 2010 (που η ύφεση δεν ήταν στο σημείο που είναι σήμερα) η Ελλάδα κατάσσεται 7η σε ποσοστά φτώχειας, μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα διαβιούν κοντά στο όριο της φτώχειας το 28,7% των παιδιών έως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών.
Όπως δήλωσε στο Newsit o οικονομολόγος Γιάννης Σωπασης:
"η κατάργηση του φοιτητικού επιδόματος και τους επιδόματος ενοικίου και γενικότερα η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων αφορά σε πληθυσμιακό ποσοστό πάνω από το 7% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου σε 700.000 συμπολίτες μας. Η θέσπιση των περιοριστικών ρυθμίσεων πάνω στα κοινωνικά επιδόματα σημαίνει οτι πλέον η κοινωνική Ευρώπη και η κοινωνική Ελλάδα έχει πλέον σταματήσει να υπάρχει. Η ημερομηνία λήξης των κοινωνικών επιδομάτων είναι το 2012 αν όχι το 2013 γιατί σε αυτά τα δύο έτη θα πρέπει να εξοικονομηθούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολες οι ανακοινώσεις θα γινουν μετά τις εκλογές, αυτή τη στιγμή γίνονται υπολογισμοί για το που θα βρεθούν αυτά τα 11 δις και τα μέτρα δεν ανακοινώνονται γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περιόδο. Από τη στιγμή που ελληνική οικονομία δεν παράγει τα αναμενόμενα οι περικοπές θα γίνουν εκ των έσω και θα συμπεριληφθούν τα κοινωνικά επιδόματα. Οι δικαιούχοι πια δε θα ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και θα υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά κοινωνικά κριτήρια. Από τη στιγμή που θα μπουν νέες ρήτρες θα μπουν νέα κοινωνικά κριτήρια και άρα μιλάμε για το τέλος του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα".

Βέβαια όλες οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές καθώς τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο κανείς δεν πρόκειται να εξαγγείλει τόσο δυσάρεστα μέτρα.