animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Σήμα κινδύνου για το νερό




Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να προτείνει επιπρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υδάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.

Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό 73% θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να προτείνει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ως προς τα ύδατα στην Ευρώπη. Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε όλη την ήπειρο, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΕ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 55% στην Εσθονία και 56% στο ΗΒ, μέχρι 81% στη Σλοβακία και τη Γερμανία.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στη ρύπανση των υδάτων από τη βιομηχανία (69%), τη γεωργία (39%), την καταχρηστική κατανάλωση ύδατος (30%), τις πλημμύρες και τις ξηρασίες (24%).

Σημειώνεται, πως η έρευνα διενεργήθηκε και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σ μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου 2012. Έγιναν συνεντεύξεις για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 25.524 άτομα στη μητρική τους γλώσσα, τα οποία ανταποκρίθηκαν και προέρχονταν από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες πληθυσμού.

Τα συναφή με τα ύδατα προβλήματα θεωρούνται ως σοβαρά

Οι πολίτες ανησυχούν και για την ποσότητα και για την ποιότητα των υδάτων. Οι ξηρασίες αποτελούν εντονότερη πηγή ανησυχίας στις χώρες της Μεσογείου, όπου οι πολίτες στην Πορτογαλία (96%), στην Ισπανία (95%) και στην Ιταλία (94%) αναφέρουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό.

Οι πλημμύρες θεωρούνται σοβαρό πρόβλημα από μεγάλη πλειοψηφία Ευρωπαίων (79%), το ζήτημα αποτελεί μάλιστα μείζονα πηγή ανησυχίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ρουμανίας (96%), της Βουλγαρίας (94%) και της Πολωνίας (94%).

Η πλειοψηφία θεώρησε ότι κατά την παρελθούσα δεκαετία η ποιότητα των υδάτων είτε βελτιώθηκε (23%) είτε παρέμεινε αμετάβλητη (25%), ενώ ποσοστό 44% πιστεύει ότι τα ύδατα υποβαθμίστηκαν. Η ρύπανση από χημικές ουσίες αναφέρεται ως η σοβαρότερη απειλή για τους υδατικούς πόρους από το πλείστο των Ευρωπαίων (84%), με επόμενη θεωρούμενη απειλή την κλιματική αλλαγή (55%) και τις αλλαγές στα υδάτινα οικοσυστήματα (49%).

Ποσοστό 61% εκείνων από τους οποίους ελήφθη συνέντευξη είχε την εντύπων όμως επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες εκ μέρους της βιομηχανίας (65%), της γεωργίας (51%) και των παραγωγών ενέργειας (47%).

Εξάλλου, όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης βαρύτερων προστίμων για όσους ρυπαίνουν, δικαιότερης πολιτικής τιμολόγησης και οικονομικών κινήτρων (φοροαπαλλαγές ή επιδοτήσεις).

Ένα προκαταρκτικό σχέδιο για πολιτική υδάτων


Τα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόβλημα του νερού θα εξετασθούν όλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο «Προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης» που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο 2012. Στο προσχέδιο θα εντοπιστούν τα σημερινά κενά και οι μελλοντικές προτεραιότητες, και θα προταθούν μέτρα για την καθοδήγηση της χάραξης πολιτικής υδάτων έως το 2020.

Το έγγραφο θα βασιστεί σε ανάλυση στην οποία εντάσσεται η κατάρτιση οικονομικών και κλιματικών μοντέλων στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2050.

Δηλώσεις Janez Potocnik

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potocnik δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επί έτη για να βελτιώσει την ποιότητα των υδάτων, έχουμε μάλιστα επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα – η ποιότητα του πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης είναι τώρα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν, πολύ περισσότερες δε πόλεις διαθέτουν σωστά συστήματα επεξεργασίας των ακαθάρτων υδάτων που παράγουν. Είδη όπως ο σολομός επανεμφανίσθηκαν σε ορισμένους ευρωπαϊκούς ποταμούς από όπου είχαν εκλείψει. Αυτό δείχνει ότι η συνεργασία ανά την Ευρώπη μπορεί να αποφέρει πραγματικά αποτελέσματα. Οι ξηρασίες όμως και οι πλημμύρες καθίστανται συχνότερες, και στα ύδατα τη Ευρώπης ασκείται όλο και μεγαλύτερη πίεση από προκλήσεις όπως η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Οι πολίτες το συνειδητοποιούν και ζητούν από την ΕΕ να αντιδράσει. Τα ανωτέρω αποτελέσματα αποτελούν σημαντική παράμετρο που θα συνεκτιμηθεί στο αναμενόμενο προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης.»


marina anastas.kourbela