animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ανακοινώση ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ


22/3/2012

Την ανάγκη έναρξης μιας μεγάλης συζήτησης για στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση, την επάρκεια, την ασφάλεια και την τιμολόγηση του νερού έθεσε ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης. Μια τέτοια συζήτηση, πρόσθεσε, ουδέποτε έχει γίνει μέχρι τώρα.
Μιλώντας, σήμερα το πρωί, σε ημερίδα που οργάνωσαν - με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού - η ΕΥΔΑΠ και η Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Βορίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είναι μια οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια αποκρατικοποίηση χωρίς προοπτική, μόνο με την αποτίμηση της μετοχής.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ΕΥΔΑΠ, τόνισε ότι με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση και ανάπτυξή της εκτός της Αττικής και ειδικότερα στα νησιά και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με την ΕΥΔΑΠ για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Επεσήμανε, τέλος, την απαράδεκτη - όπως είπε - κατάσταση που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Αττικής στο θέμα της αποχέτευσης και χαρακτήρισε θαρραλέες - και αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες - τις αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ για την άμεση προώθηση λύσεων του αποχετευτικού προβλήματος αυτών των περιοχών.
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση για τη βελτίωση των οικονομικών της Εταιρείας και τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά στον συγκεκριμένο τομέα, τα οποία και αποτυπώνονται στη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά τα δύο τελευταία έτη. Αναφερόμενος στα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης της Αττικής, έκανε γνωστό ότι με ορισμένους δήμους έχουν - ήδη - υπογραφεί προσύμφωνα, με στόχο την παραλαβή και λειτουργία τους από την ΕΥΔΑΠ, με ταυτόχρονο διακανονισμό των όποιων υποχρεώσεών τους προς την Εταιρεία. Αυτό, τόνισε, θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Εταιρείας και επιπλέον θα βελτιώσει τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νίκος Μπάρδης τόνισε ότι κεντρικός στόχος και καθημερινό μέλημα της Εταιρείας είναι η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με επίκεντρο τον πολίτη - καταναλωτή. Αναφερόμενος στη δυνατότητα και τις προοπτικές επέκτασης της Εταιρείας σε περιοχές εκτός του Λεκανοπεδίου της Αττικής και ειδικότερα στα νησιά, τόνισε ότι σε πολλά από αυτά δημιουργούνται συνθήκες ερημοποίησης και η δραστηριοποίηση της ΕΥΔΑΠ σε αυτά θα έχει ως στόχο να τα καταστήσει αυτόνομα στο πόσιμο νερό. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν οι προβλεπόμενες μονάδες επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και απόδοσης του νερού που θα προκύπτει από αυτές για άλλες χρήσεις. Τέλος, ο κ. Μπάρδης επεσήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν έχει σταματήσει να βλέπει και να σχεδιάζει τη δραστηριοποίησή της εκτός των ελληνικών συνόρων, συμμετέχοντας σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς (π.χ. προσφάτως στο Κουβέιτ).
Στη σημερινή ημερίδα, που είχε ως κεντρικό θέμα τις πρακτικές, τις τεχνολογίες και τις προοπτικές των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ελλάδα, διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και στελέχη της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκαν (επισυνάπτονται περιλήψεις των εισηγήσεων) σε καίρια ζητήματα που αφορούν συνολικά τον κύκλο διαχείρισης του νερού και ειδικότερα:
• Τον έλεγχο και την ποιότητα του πόσιμου ύδατος.
• Το έλλειμμα και τις ανάγκες της χώρας σε υδατικά αποθέματα.
• Τη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση των αστικών λυμάτων.
• Την επαναχρησιμοποίηση του νερού από τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.
• Την οργάνωση και λειτουργία των φορέων διαχείρισης του νερού.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν εκ μέρους του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού η αντιπεριφερειάρχης Άννα Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης.
Η σημερινή εκδήλωση άνοιξε με καλλιτεχνικά δρώμενα για την αξία και τη σπουδαιότητα του νερού από ομάδα μαθητριών και μαθητών του Α’ Δημοσίου Γυμνασίου Γέρακα.
 Σχετικό Αρχείο Εγγράφου
 eydap.gr