Οι παραπάνω δράσεις βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη δραστική μείωση του προσωπικού. Αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, προκειμένου να πάρουν… σάρκα και οστά οι νέες δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι του Μηχανισμού Στήριξης για άμεση αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει:
-Η αποπομπή ακόμα 3.000 εργαζομένων μέχρι τα τέλη του 2012.
-Η αποπομπή επιπλέον 5.000 ατόμων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ, συνολικά στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μισοί στο πρώτο εξάμηνο.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στα… σκαριά:
-Καταργεί όλες τις θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των οποίων η κάλυψη έγινε με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αυτό, από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί, συνεπάγεται ότι χιλιάδες υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι προσελήφθησαν από οργανισμούς και υπηρεσίες που από το νόμο ήταν εκτός ΑΣΕΠ, θα οδηγηθούν ουσιαστικά στην απόλυση, αφού η θέση τους θα καταργηθεί.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, μετά το 1994, δηλαδή μετά το νόμο του ΑΣΕΠ, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας προχωρούσε στην πρόσληψη προσωπικού με δικές του διαδικασίες. Νομίμως, γιατί είχε εξαιρεθεί από τον ίδιο το νόμο του ΑΣΕΠ (άρθρο 14 του Ν.2190/1994). Στη συνέχεια, με το νόμο 2527/1997 ένα μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπήχθη και αυτό στις διατάξεις του νόμου των προσλήψεων. Και πάλι όμως ένα μεγάλο μέρος υπηρεσιών όπως η Βουλή, οι συμβασιούχοι έργου κ.ά. εξακολουθούσαν να εξαιρούνται, που σημαίνει ότι νόμιμα οι διοικήσεις τους προσελάμβαναν με δικές τους διαδικασίες. «Στους εκτός ΑΣΕΠ περιλαμβάνονται και οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, που κατά καιρούς με διατάξεις νόμου μονιμοποιούνταν κατατασσόμενοι σε οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο νόμος της Βάσως Παπανδρέου (Ν.2839/2000) και το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004).
-Καθιερώνει αυτοδίκαιη αργία για όλους τους υπαλλήλους στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μια σειρά παραπτωμάτων (π.χ. παράβαση καθήκοντος). «Σε εκατοντάδες περιπτώσεις ασκούνται μηνύσεις κατά υπαλλήλων. Επειδή είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις, οι εισαγγελείς τις παραπέμπουν στα δικαστήρια, που κάνουν χρόνια για να αποφανθούν», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο στελέχη του υπουργείου.
-Φέρνει μεγάλες μετακινήσεις του προσωπικού, το οποίο σήμερα απασχολείται στο Δημόσιο, μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που αυτές έχουν. Δηλαδή, θα γίνεται πιο εύκολα η μετακίνηση υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ στην περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί τη μεταφορά του, τότε θα βλέπει την οριστική του έξοδο από το Δημόσιο.
Το πρώτο κύμα
Οι 2.000 υπάλληλοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα προέλθουν, κατά κύριο λόγο, από δύο κατηγορίες. Θα πρόκειται για περίπου 500 επίορκους εργαζομένους και 1.500 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν σε θέσεις, που αναμένεται ότι θα καταργηθούν ως… άχρηστες.
Από τη «δεξαμενή» των επίορκων έχει βρεθεί ήδη μία μερίδα, η οποία έχει υποπέσει σε βαριά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα. Εκείνοι που έχουν παραπεμφθεί με το ερώτημα της παύσης ή της οριστικής διαγραφής θα τίθενται άμεσα σε αργία, με τις ταχείες εκδικάσεις των εκκρεμών υποθέσεων να αποτελούν πλέον άμεση προτεραιότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, τα μέλη των επιτροπών θα έρχονται αντιμέτωπα με βαριές κυρώσεις.
Σε διαθεσιμότητα 1.500 εργαζόμενοι λόγω κατάργησης θέσεων
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, με εγκύκλιό του ζήτησε από τα υπουργεία που δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τα νεοσύστατα υπουργεία Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης) να το πράξουν αμέσως. Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης έστειλε έγγραφο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών, με το οποίο ζητάει να επικοινωνήσουν με τα υπουργεία και να δώσουν άμεσα όλα τα στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συμβουλίων, πόσες είναι αυτές, σε τι αδικήματα αφορούν και εάν οι όποιες αποφάσεις έχουν εφαρμοστεί ή βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα λόγω καθυστερήσεων στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Από εκεί και πέρα, ακόμα 1.000 έως 1.500 εργαζόμενοι θα περάσουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα σε διαθεσιμότητα, αφού οι οργανικές τους θέσεις αναμένεται πως θα καταργηθούν. Ωστόσο, το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων θα προκύψει με το πέρας της αξιολόγησης των δομών του κράτους.
Ήδη, βρίσκεται στα… σκαριά η έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα επιφέρει σαρωτικές μειώσεις σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων, στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησής της είναι η αξιολόγηση των υπουργείων Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις για την αναδιάρθρωση όλων των υπουργείων.
Το πέρας της σχετικής διαδικασίας θα σημάνει την κατάργηση οργανικών θέσεων σε υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς, με το προσωπικό που τις κατέχει να οδηγείται στη διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας για ένα χρόνο μειωμένες αποδοχές. Επίσης, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Μνημονίου:
-Θα υπάρχει δραστική μείωση σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και σε ωρομίσθιους ή ημερομίσθιους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 31.148, οι συμβασιούχοι έργου σε 4.419, οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι σε 711.
-Ο κανόνας με βάση των οποίο γίνονται μέχρι τώρα οι προσλήψεις μετατίθεται χρονικά κατά ένα έτος. Η αναλογία του «ένα προς πέντε» θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το 2016.
Δημήτρης Γκάτσιος, στον Ελεύθερο Τύπο