animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Δείτε ΟΛΟ το τρίτο Μνημόνιο! Μίνι υπουργικό το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου συγκάλεσε ο Σαμαράς – Δεδομένη η επιμήκυνση – Δείτε ΟΛΟ το τρίτο Μνημόνιο!


  - Στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους υπουργούς
- Παρέμβαση Βενιζέλου για να καμφθούν οι αντιστάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά
- Οι Financial Times δημοσίευσαν το νέο Μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της
- Στο κείμενο που αποκάλυψε και ανέλυσε η εκπομπή ΣΚΑΙ στις 7 με τον Νίκο Ευαγγελάτο ΔΕΝ υπάρχουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας για τα εργασιακά
- Τι προβλέπει για απολύσεις, εφάπαξ, επιδόματα
- Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου με το υγραέριο

Πανστρατιά πρωί πρωί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου κήρυξε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις προαπαιτούμενες δράσεις που έχει ζητήσει η τρόικαγια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Οι μέρες που θα ακολουθήσουν είναι κρίσιμες για την Ελλάδα. Η εβδομάδα που έρχεται άλλωστε έχει δυο κρίσιμες συνεδριάσεις για τη χώρα: πρώτα, τη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group και την Τετάρτη υπάρχει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Όλα θα έχουν ως κεντρικό θέμα την Ελλάδα.

Εκτός όμως από το μέτωπο στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός αναζητά λύση και στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στην άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα, αν αυτό κατατεθεί στη Βουλή ως ένα νομοσχέδιο, αφού δε συμφωνεί με τις αλλαγές στα εργασιακά.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες, ο Αντώνης Σαμαράς να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παίξει συμβιβαστικό ρολο ανάμεσα στο Μαξίμου και τη ΔΗΜΑΡ.

Όλα αυτά ενώ έρχεται στο φως από τους Financial Times το Μνημόνιο 3, στο οποίο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αλλαγές που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών. Εμφανίζει όμως ως δεδομένη την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Και ενώ υποτίθεται πως αγωνιζόμαστε για να μας δοθεί η επιμήκυνση, στο Μνημόνιο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, οι δανειστές, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και αποκάλυψε η εκπομπή ΣΚΑΙ στις 7 με τον Νίκο Ευαγγελάτο, είναι ξεκάθαρο πως η παράταση μας έχω δοθεί!

Στη σελίδα 2, μάλιστα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Παίρνοντας δυο παραπάνω χρόνια για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, περιμένουμε ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει από το 3% στο 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αυτό θα περιορίσει τις επιπτώσεις από την ύφεση της περιόδου 2013-2014.

Τι μας περιμένει λοιπόν με το νέο Μνημόνιο; Ύφεση για τουλάχιστον 1-1,5 χρόνο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που θα στοιχίσει η επιμήκυνση. Ευρωπαϊκές πηγές το ορίζουν στα 20-30 δισ. ευρώ. Προβλέπεται δε ρήτρα απόκλισης, που σημαίνει ότι αν δεν πιάσουμε ούτε τους στόχους του τρίτου Μνημονίου, τότε θα έρθουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Αποκρατικοποιήσεις: οι δανειστές περιμένουν μέχρι το 2016 να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 6.6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2016 10 δισ. ευρώ και 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Για άλλη μια φορά ζητούνται διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά καυσίμων, στο λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές και επαναλαμβάνεται ότι πρέπει να ανοίξουν τα "κλειστά" επαγγέλματα. Σε πολλές σελίδες μάλιστα αναφέρεται τι πρέπει να αλλάξει σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Εργασιακά: Ο κατώτατος μισθός θα νομοθετείται από την κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015.
Το κείμενο που έχει στα χέρια της τρόικα δεν είναι ενημερωμένο με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και μιλά για προειδοποίηση απόλυσης στους 3 μήνες και όχι στους 4 και για αποζημίωση απόλυσης στα 1.800€ και όχι στα 2000€.

Μειώσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων
Μέχρι 1000€: 2%
Μέχρι 1500€: 10%
Μέχρι 2500€: 20%
Μέχρι 4000€: 30%
Πάνω από 4000€: 35%

Μειώσεις στις συντάξεις (όλων των Ταμείων)
Από 1000€ έως 1500€: 3%
Από 1501€ έως 2000€: 5%
Πάνω από 2000€: 12%

Προβλέπονται επίσης:
Σύνταξη στα 67
"Μαχαίρι" 23% στο εφάπαξ και μηνιαία εισφορά 3% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1995 και μετά
Καταργούνται όλα τα εποχικά επιδόματα ανεργίας
Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993
Ενίσχυση 200€ για ένα χρόνο για τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν εισόδημα κάτω από 10.000
Απομακρύνονται 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του χρόνου και άλλοι 20.000 το 2013
Κλείνουν 150 εφορίες έως τον Μάρτιο του 2013
Προσλήψεις 2.000 φοροελεγκτές έως το καλοκαίρι του 2013
"Κόβονται" οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
Ενιαίος συντελεστής για ελεύθερους επαγγελματίες
Ενιαίος φόρος ακινήτων
Εξίσωση φόρου πετρελαίου με υγραερίου
Αύξηση φόρων στα τσιγάρα