animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Εμπλοκή με ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις


Οι χθεσινοβραδινές τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Βέβαιο είναι πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη – ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις του κου Τσίπρα και του κου Καμμένου να αυτομολήσουν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα βρουν αποδέκτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και σε διατάξεις τροπολογίας που αφορά τον διορισμό προϊσταμένων στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πως «παραμερίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση, για να περάσουμε σε λογικές της πλατείας Κλαυθμώνος». Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, υποσχέθηκε να επιφέρει τροποποιήσεις μέχρι την Τρίτη.
Σημειώνεται εξάλλου, η κατ’ αρχήν αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης, τροπολογίας 60 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για θέσπιση ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ στο ύψος των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου – και για προσπάθεια μείωσης των αποδοχών σε ΝΠΙΔ όπου συμμετέχει το κράτος με μειοψηφικό πακέτο. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε πως η τροπολογία «θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αυστηρή». Σύμφωνοι με την τροπολογία δήλωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη είχαν καταθέσει και κατά το παρελθόν, συναντώντας την αντίθεση της ΝΔ.
Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις – αξιοποιήσεις
Κατά την σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επέμεινε να έχει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφασιστικό ρόλο για την κάθε μία αποκρατικοποίηση και όχι απλώς συμβουλευτικό, όπως προβλέπει η χθεσινοβραδινή τροπολογία Στουρνάρα. Μιλώντας δε, χαρακτηριστικά για την ΔΕΗ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «δήθεν αριστερές και επαναστατικές απόψεις στην ΓΕΝΟΠ, υπήρξαν υποστύλωμα για την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας και την κατάρρευση της εταιρείας. Αν ένα μέρος των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις δεν κρατηθεί από τη ΔΕΗ, η εταιρεία θα καταρρεύσει».
«Πολύ αργά προσπαθείτε να διαχωρίσετε τη θέση του κόμματός σας από τις πρακτικές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ! Είναι πολύ αργά να μην αναγνωρίζετε το γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού ως νόθο τέκνο δικό σας!» απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
Αντίθετα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μεγάλες ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στρατηγικό σχεδιασμό για τις αποκρατικοποιήσεις – και δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.
Αντίθετος στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), υπενθύμισε κείμενο του Κωνσταντίνου Καραμανλή του ’74, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την διεύρυνση του τομέα που ελέγχει το κράτος». «Το κείμενο έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι και ημερομηνία λήξης» σημείωσε ο βουλευτής.
«Πάλι δεν διαβάσατε τα Μνημόνια!» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν ξέρετε πως στο Μνημόνιο αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά, οι επιχειρήσεις που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση; Χωρίς λιτότητα και ξεπούλημα, Μνημόνιο επί της ουσίας δεν υπάρχει» σημείωσε ο κος Λαφαζάνης. Αλλά και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, παραδέχθηκε πως «το θεσμικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων διαμορφώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
«Φύκια με μεταξωτές κορδέλες» χαρακτήρισε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) τις επαγγελίες της κυβέρνησης για «ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας συνεπεία των αποκρατικοποιήσεων. «Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στους καπιταλιστές» υπογράμμισε.
Ισχυρή υπήρξε η εναντίωση της αντιπολίτευσης και σε ό,τι αφορά την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο – όπως επίσης και για το άρθρο 3 για την αξιοποίηση της δημόσιας γης μέσω πολυετών παραχωρήσεων σε ιδιώτες.
«Με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση παραχωρούνται αιγιαλοί για 99 χρόνια» κατήγγειλε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ). «Εύλογα αναμένει κανείς ένταση της εκτός σχεδίου δόμησης πλάι στα παραθεριστικά χωριά που ετοιμάζεστε να φτιάξετε» συμπλήρωσε. «Αν ψηφίσουν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ το άρθρο 3, προς τι οι οιμωγές του κου Βενιζέλου περί προτεκτοράτου;» σχολίασε η Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ). Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπενθύμισε ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον προβλεπόμενο στο νομοσχέδιο, ιδιωτικό πολεοδομικό σχεδιασμό και, μαζί με τον Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), εκτίμησαν πως, παρά την προχθεσινή απόσυρση ρύθμισης που έδινε την περιουσία των ΑΕΙ στο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις – αξιοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ), με άλλη διάταξη που παραμένει, παραχωρείται η ίδια περιουσία μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. .
«Η χώρα μπορεί να εκπλήξει τα επόμενα δύο χρόνια, όσους την συκοφάντησαν» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δεν έχουμε όμως πολλούς δρόμους να αναζητήσουμε πόρους: Έχουμε έναν δρόμο που οδηγεί σε λίγες εβδομάδες στο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στις επιχειρήσεις που οφείλει το Δημόσιο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην εκταμίευση πόρων απ’ τα δημόσια έργα» σημείωσε. Αντίστοιχα και ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε πως «οι συμβάσεις παραχώρησης 99 ετών δεν συνιστούν ξεπούλημα, καθώς ο πλούτος δεν φεύγει από τη χώρα». Αμφότεροι ωστόσο, προέβλεψαν πως το άρθρο 3, θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του, από ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε στην αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, ψέγοντας μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι «επί 2,5 χρόνια και με το επενδυτικό κλίμα σαφώς καλύτερο, δεν έλαβε καμία σχετική πρωτοβουλία». Όσο για τις ΔΕΚΟ στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο, (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ) «υπάρχουν ήδη προσφορές».
Παράλληλα, ο κος Σταϊκούρας εξέφρασε τη δυσφορία του για το ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, αν και είχαν ζητήσει ρύθμιση των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέφυγαν να αναφερθούν σε σχετική τροπολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο. «Αναδεικνύεται ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κος Σταϊκούρας. «Εμείς εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Η τροπολογία παραδόθηκε για διαβούλευση στους εκπροσώπους των δήμων κάθε κόμματος – και οι περισσότερες από τις προτάσεις τους ενσωματώνονται» υπογράμμισε.
Τέλος, σημειώνεται η παραδοχή εκ μέρους του κου Σταϊκούρα της «ανάγκης δημιουργίας ενός μηχανισμού εντός της χώρας, για να επαναφέρει εντός τροχιάς τον Προϋπολογισμό. Είναι δική μας ευθύνη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
 antinews.gr