animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ανάλογες αντιδράσεις.

Η οξύτατη οικονομική κρίση στην χώρα μας δεν πρέπει να επηρεάσει την λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση του νερού. Η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας (ΕΕΥ) προειδοποιεί για τις άμεσες επιπτώσεις στη νησιωτική χώρα και τις γεωργικές χρήσεις στα ηπειρωτικά.

Τα προβλήματα στην διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ελλάδας δεν θα έχουν μόνο περιβαλλοντικό κόστος αλλά και κοινωνικό. Η ΕΕΥ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι βρισκόμαστε εν δυνάμει σε μια κατάσταση μη αντιστρεπτής μόνιμης λειψυδρίας.
Υπενθυμίζει, δε, την τεράστια καθυστέρηση στην εκπόνηση και υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που θα έδιναν λύσεις για να συνεχιστούν στο μέλλον δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών συστημάτων, η σταδιακή αντικατάσταση των φθαρμένων δικτύων ύδρευσης των πόλεων, μπορεί να καλυφθεί από την ΕΕ, στο πλαίσιο των υπαρχόντων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ειδική μέριμνα απαιτείται για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων στα νησιά.
Τέλος, η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ανάλογες αντιδράσεις.
«Το νερό δεν μπορεί να μπει στον κανόνα της μεγιστοποίησης του κέρδους του πάροχου και η μετατροπή ενός κοινωνικού αγαθού σε φυσικό πόρο και σε οικονομικό πόρο, μόνο σε επίπεδο ελάχιστης ανταποδοτικής βάσης μπορεί να γίνει αποδεκτή, ιδιαιτέρως στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και αξιακές συνθήκες» καταλήγει το συμπέρασμα της ΕΕΥ.