animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει τον διαγωνισμό για την ΕΥΑΘ Μπλόκο του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

 

Μειώσεις τιμολογίων 3%-5% και επενδύσεις 138 εκατ. ευρώ από τον ιδιώτη προβλέπει το σχέδιο παραχώρησης

Διαφορετικούς δρόμους φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών μονοπωλίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σχέδιο που υπαγορεύει η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Εν αναμονή του σκεπτικού του ΣτΕ αναζητείται επειγόντως ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης το οποίο θα μπορεί να «περπατήσει» μετά την κρίση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που θέτει ζήτημα δημόσιου αγαθού για το νερό -θεωρώντας ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες-, και συγχρόνως να αρχίσουν να παίρνουν σειρά και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή μάλιστα που το μέγα πρότζεκτ του Ελληνικού δείχνει να παίρνει τον δρόμο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΤΑΙΠΕΔ κινούνται προς την κατεύθυνση της συνέχισης του διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ θα ανάψει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τη στιγμή που όλα τα πάγια της εταιρείας (πηγές, ταμιευτήρες, φράγματα) ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ΕΥΑΘ Παγίων. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στην περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν ακυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, καθώς εκείνο που θα παραχωρηθεί είναι η διαχείριση και λειτουργία του δικτύου (ΕΥΑΘ Α.Ε.), το οποίο παραμένει δημόσια υποδομή και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που θα έχει ενεργό ρόλο και στον καθορισμό των τιμολογίων.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, καθώς δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των παγίων, τα οποία ανήκουν τόσο στην ΕΥΔΑΠ Παγίων όσο και στην εισηγμένη ΕΥΔΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα η αξία μιας μετοχής να περιλαμβάνει και τμήμα της αξίας του δικτύου της. Υπό την έννοια αυτή εκτιμάται ότι μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την ΕΥΔΑΠ, τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, χωρίς να αποκλείονται άλλες λύσεις. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε να επιλεγεί για την εταιρεία μια διαδικασία book building (άνοιγμα βιβλίου προσφορών), η οποία μάλιστα πρόσφατα θεσμοθετήθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να παραχωρηθεί ένα ποσοστό της εταιρείας που θα φέρει ζεστό χρήμα στο Ταμείο.

Τονίζουν επίσης ότι οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στο νερό είναι επιβεβλημένες και θα γενικευτούν το επόμενο διάστημα με ένα μοντέλο που θα προβλέπει ότι την ιδιοκτησία και την τιμολόγηση θα έχει το Δημόσιο, αλλά η χρηματοδότηση των έργων και η λειτουργία των δικτύων θα γίνεται από τους ιδιώτες. Οι εκτιμώμενες επενδύσεις σε όλο το δίκτυο ύδρευσης της χώρας τα επόμενα χρόνια υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ. Η περίπτωση, πάντως, της ΕΥΔΑΠ είναι ιδιαίτερη, καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες με τόσο ισχυρό cash flow μετά την εξόφληση των οφειλών από το Δημόσιο, γεγονός που εκτοξεύει την αξία της και καθιστά την επιχείρηση πολύ ακριβή νύφη για τους επενδυτές.

Οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί «γαμπροί» της ΕΥΑΘ

Με τον σχεδιασμό που φαίνεται να υπάρχει στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα η εν η υπνώσει διαγωνιστική διαδικασία για την ΕΥΑΘ, με τις πληροφορίες να μιλούν ανεπίσημα για κατάθεση προσφορών από τους δύο ενδιαφερομένους στις 13 Ιουνίου για την παραχώρηση του 51% της εταιρείας. Εδώ και μήνες στην επόμενη φάση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχουν περάσει δύο επενδυτικά σχήματα: η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πληροφορίες από την πλευρά των ιδιωτών επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που υπάρχει (αναφέρουν μάλιστα ότι ανεβαίνουν συνεχώς στοιχεία στο data room με πρόσφατο τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας χρήσης). Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ο ανάδοχος του έργου στην επόμενη πενταετία υποχρεούται σε επενδύσεις ύψους 138 εκατ. ευρώ, από τις οποίες περίπου 85 εκατ. αφορούν στην επέκταση των αντλιοστασίων και υδραγωγείων και τα υπόλοιπα στη συντήρηση των αγωγών. Στον τομέα της ύδρευσης η ΕΥΑΘ διαθέτει 510.000 πελάτες και μία μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού, ενώ στην αποχέτευση εξυπηρετεί 1 εκατομμύριο πελάτες με δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Ωστόσο το 15%-20% της αποχέτευσης υπολογίζεται ότι δεν πηγαίνει στο δίκτυο αλλά ξεβράζεται στον Θερμαϊκό!

Κατά πληροφορίες, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει ότι ο ιδιώτης οφείλει να κρατήσει το προσωπικό της εταιρείας αλλά και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, καθώς επίσης και να μειώσει από 3% έως 5% τα τιμολόγια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία ότι η έλευση ιδιωτών στο δίκτυο θα εκτινάξει τα τιμολόγια ύδρευσης. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο ιδιώτης συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή», τόνισε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με Ελληνες δημοσιογράφους η κυρία Νταϊάν Νταράς, υπεύθυνη της γαλλικής Suez, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και ελέγχει το 5,46% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να δεχτεί να έχει έλλειμμα για μεγάλη περίοδο».

Η ίδια σημείωσε στις αναφορές της ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τα φθηνότερα τιμολόγια νερού, με το κόστος να διαμορφώνεται σε 1,06 ευρώ (Ελλάδα, Ιταλία) και 1,72 ευρώ (Ισπανία) ανά κυβικό μέτρο. Αντίστοιχα ο μέσος όρος είναι 3,49 ευρώ ανά κ.μ., υπογραμμίζοντας ότι στον Βορρά, όπου η τιμολόγηση είναι υψηλή, δεν υπάρχουν πολλοί ιδιώτες.