animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΘ

 Οι «επιθετικές διαθέσεις» που φέρεται να δείχνει η Suez, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, με σκοπό την διεύρυνση της μετοχικής της συμμετοχής στην ΕΥΑΘ, οι «βλέψεις» της για την ΕΥΔΑΠ αλλά και το ενδιαφέρον από νέους «μνηστήρες», είναι στοιχεία που δείχνουν ότι «ανοίγει» για τα καλά το θέμα των «υδάτων». Μάλιστα πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι «πιέζουν» τους αρμόδιους φορείς ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στις δύο εισηγμένες, που, παρεμπιπτόντως, σχεδιάζουν και μπίζνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι «γαλλικές πιέσεις»
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και σε οικονομικούς κύκλους, οι Γάλλοι δείχνουν επεκτατικές διαθέσεις. Επιθυμούν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην ΕΥΑΘ, στην οποία, η Suez δηλαδή, ελέγχει ποσοστό περί το 5%. Την ίδια ώρα, πάντως, λέγεται ότι πληθαίνουν και οι μνηστήρες για την ΕΥΑΘ ή την ΕΥΔΑΠ, μια και στην περίπτωση που αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει και η Veolia, επίσης μεγάλος πολυεθνικός όμιλος.
Οι «μνηστήρες» και η μάχη
Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του 61% της ΕΥΑΘ και εκτιμάται πως θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των υποψηφίων. Και τούτο γιατί πέραν των ξένων «μνηστήρων», ενδιαφέρον, και μάλιστα εντονότατο, υπάρχει κι από ελληνικούς ομίλους. Ιδίως για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και ό,τι απορρέει από αυτού του είδους τις μπίζνες αποτελεί διακαή πόθο του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής (κάποιες φήμες έκαναν λόγο και για προσέγγιση με ξένο όμιλο). Ενώ από την άλλη πλευρά, δυνατά στη «μάχη» αναμένεται να μπει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι μπίζνες
Οι δύο εισηγμένες, πάντως, προωθούν μπίζνες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΥΑΘ έχει σε εξέλιξη τριετές επενδυτικό πλάνο άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το business plan της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει τόσο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την τεχνολογική αναβάθμιση, όσο και την επέκταση των δράσεων στη Βόρεια Ελλάδα και τη Βαλκανική
 inews.gr