Ανυποχώρητη εμφανίζεται η τρόικα στις απαιτήσεις της για άμεσες και ριζικές ανατροπές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα (κατώτατος, 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις) αλλά και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα.
Την εικόνα αυτή μετέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο κτίριο της Αντιπροεδρίας υπό τον κ. Βενιζέλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, και 'Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.Από την ίδια σύσκεψη προέκυψε ότι στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά εξοικονομήσεις από τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ ζητήθηκαν για την επόμενη διετία στον τομέα της Άμυνας, ενώ η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.
Ο,τι προκύψει από το σκληρό παζάρι με την τρόικα θα τεθεί πλέον στην κρίση σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία μετατέθηκε για την Κυριακή, στη 1.00 το μεσημέρι.
Στις 2.30 το μεσημέρι επρόκειτο να ξεκινήσει και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ η δια ζώσης συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ορίσθηκε, εκτός απροόπτου, για την Τετάρτη.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ύστερα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Εχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας»
Χθες ο κ. Παπαδήμος, έχοντας απόλυτη γνώση της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για μια σειρά «καυτών» προαπαιτούμενων πριν από τη συμφωνία, προειδοποίησε μέσω συνεργατών ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η επιλογή της παραίτησης και η επιστροφή της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα καταστεί μονόδρομος.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Τα εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο για την υπογραφή και την επικύρωση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης και τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών ΄΄η να κριθούν τελικά σε αυτή είναι:
Απολύσεις από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κανείς εκ των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη δεν είναι σύμφωνος με ένα τέτοιο μέτρο.
Επικουρικές συντάξεις. Οι κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης, αν και υπαναχώρησαν από το αρχικό veto σε κάθε απόπειρα μείωσης και τώρα ζητούν την επιβολή πλαφόν, δεν είναι βέβαιη η συμφωνία με την τρόικα. Οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα επιμείνουν στη σύσκεψη ότι θα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτες οι χαμηλές συντάξεις και μάλιστα θα επισημάνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν δυσκολίες για να «περάσει» ένα τέτοιο μέτρο από τη Βουλή.
Διάσωση 13ου και 14ου μισθού. Για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αποτελεί τη βασικότερη πλέον «κόκκινη γραμμή». Αναγνωρίζουν όλοι πως εάν η τρόικα επιμείνει στην κατάργησή τους, δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν και μάλιστα, σε λίγες εβδομάδες από την ψηφοφορία αυτή, να ζητήσουν την επανεκλογής τους από τους πολίτες.
Μετοχές τραπεζών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έχει «σηκώσει τους τόνους» και ζητεί οι μετοχές των τραπεζών να είναι κοινές και με δικαίωμα ψήφου.
ethnos.gr