animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

«Ιστορικές αποφάσεις» πάλι Συμφωνία - «περιτύλιγμα» για τα νέα μέτρα




Μια καινούργια συμφωνία που ελάχιστα διαφέρει από αυτή της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί από χθες το «περιτύλιγμα» του νέου πακέτου μέτρων, τα οποία θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα με την Βουλή να συνεδριάζει και να ψηφίζει δίκην… πολυβόλου.

Αν εξαιρέσει κανείς το κούρεμα των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και μερικές διαφοροποιήσεις στα επιτόκια, το «πακέτο διάσωσης» περιλαμβάνει όσα σχεδόν περιλάμβανε και η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ενώ επιπρόσθετα έχει τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή του ΔΝΤ, που διατηρεί την επιφυλακτική του στάση.

Η συμφωνία προβλέπει το (γνωστό) δάνειο των 130 δις ευρώ, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ύψος 53,5% (άνω του 50% προέβλεπε η συμφωνία του Οκτωβρίου), επαναφορά του δημοσίου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020 (120% τον Οκτώβριο), ενισχυμένη παρουσία της task force και της τρόικας (όπως ακριβώς προέβλεπε και η συμφωνία του Οκτωβρίου), ενώ προστίθεται αυτή τη φορά και η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους.

Σύμφωνα με το IIF το «κούρεμα» αντιστοιχεί σε 107 δις ευρώ, ενώ οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

Το Eurogroup αποφάσισε επίσης οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης που μετέχουν στο πρώτο πακέτο διάσωσης του Μαΐου του 2010 να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης, κάτι που θα ελαφρύνει το χρέος κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της.

Παράλληλα, κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό – κάτι που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δέχθηκε να εντάξει στη νομοθεσία της την απόλυτη προτεραιότητα αποπληρωμής του χρέους της, δεσμευόμενη να υπάρξει συνταγματοποίηση της δέσμευσης όταν θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο μεταξύ, η χώρα μας θα καταβάλλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους.

Παράλληλα, η Αθήνα αποδέχθηκε στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος από την task force και την τρόικα.

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν μιλούσαμε για ιστορικής σημασίας απόφαση», ήταν η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου κατά την συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από 13 ώρες μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, που έκανε τον Όλι Ρεν να σχολιάσει: «Σήμερα κατάλαβα γιατί ο Μαραθώνιος είναι ελληνική λέξη»!

Για τον υπουργό των Οικονομικών, που μετά την κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες έδωσε (κατά τη συνήθειά του) και δική του στην Αθήνα, πρόκειται για την «σημαντικότερη συμφωνία της μεταπολεμικής εποχής», καθώς «το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε» και «έχουμε σαφή και ρητή δέσμευση εταίρων για μακράς πνοής στήριξη, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Όσον αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία της χώρας για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως οι μηχανισμοί εποπτείας σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε διευκρίνισε πως θα υπάρχει στη χώρα η task force, η τρόικα και μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν καθώς και πως η έκθεση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα εξακολουθήσει να γίνεται ανά τρίμηνο. Επανέλαβε πάντως πως η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα.

Μέσα στη γενική σύγχυση, γιορτάστηκε με τον γνωστό περιπετειώδη τρόπο των διαμαρτυριών - και με τους άνδρες των ΜΑΤ ανάμεσα σε λαό και επισήμους - η επέτειος των 99 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.