animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Προεκλογική σημαία του Αντώνη Σαμαρά η αυτοδυναμία

Διαχωρίζει την συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές από την συνεργασία, η Νέα Δημοκρατία και έχοντας εισέλθει ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς θέτει ως βασικό στόχο της καμπάνιας της, την αυτοδυναμία.
Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι τα όσα λέγονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περί συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι «εκ του πονηρού» και στοχεύουν στο ψαλίδισμα της γαλάζιας αυτοδυναμίας με την δημιουργία της εντύπωσης ότι «όποιο και από τα δύο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσεις είναι το ίδιο.

«Ε, δεν είμαστε το ίδιο, εμείς δεν προκαλέσαμε την κρίση δανεισμού, δεν φέραμε εμείς το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, δεν εφαρμόσαμε εμείς αποτυχημένες συνταγές και δεν φέραμε εμείς την Ελλάδα ένα βήμα προ της εξόδου της από το ευρώ,» εξηγεί στους συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς .

Μάλιστα, τονίζει στις συσκέψεις με τους συνεργάτες του ότι είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές προς τους πολίτες κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο που επέρχεται ότι «η ΝΔ οδήγησε στην αποστρατεία τον κ. Παπανδρέου για να μην καταστραφεί η χώρα αλλά στην συνέχεια δεν συγκυβέρνησε, στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου για να γίνει η δανειακή σύμβαση και το κούρεμα και να πάμε σε εκλογές.»

Η αυτοδυναμία για την ΝΔ θεωρείται απολύτως ταυτισμένη με την προοπτική εξόδου από την κρίση. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει βαθιά ότι μια ισχυρή εντολή από το λαό θα του δώσει τη δύναμη να διεκδικήσει αναπτυξιακές πολιτικές στην Ευρώπη ώστε να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία, να επιτευχθεί ανάπτυξη, να αυξηθεί και πάλι το ΑΕΠ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος αλλά και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή.

Όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ από τον κ. Σαμαρά αλλά και στις συσκέψεις που γίνονταν στο γραφείο του ως το απόγευμα της Κυριακής - παρότι Απόκριες- η συγκυβέρνηση θα οδηγήσει σε πολιτικές εξαρτήσεις και θα επιβάλλει συμβιβασμούς που δεν θα επιτρέπουν την ταχύτατη προώθηση του απαιτούμενου οικονομικού προγράμματος.

Οι εξαρτήσεις αυτές σύμφωνα με την ΝΔ και οι ισορροπίες που θα οφείλονται προς τους όποιους κυβερνητικούς εταίρους θα καταστήσουν την επόμενη κυβέρνηση, όμηρο και της διαπλοκής και των «ομάδων της δραχμής» που συσπειρώνονται γύρω από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς ή αποσχισθέντες βουλευτές είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ.

Αντίθετα για τον κ. Σαμαρά το ζητούμενο είναι να λάβει αυτοδυναμία και να επιδιώξει στην συνέχεια συνεργασία με όσους θα επιθυμούν να στηρίξουν τις πολιτικές του, προσδοκώντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα θυμηθεί τον παλιό κακό εαυτό του, όταν αρνιόταν κάθε αλλαγή και διατυμπάνιζε ότι λεφτά υπάρχουν.

Έτσι η ηγεσία της ΝΔ, μετά τις διαφωνίες για την εφαρμοζόμενη συνταγή στην Ελλάδα, βρίσκεται σε απόκλιση από τις απόψεις των δανειστών που θα επιθυμούσαν μια εκ των προτέρων δέσμευση για συγκυβέρνηση ώστε να αισθάνονται ότι τα δάνεια τους είναι διασφαλισμένα. Αυτό το νόημα είχε άλλωστε και η τελευταία δήλωση Γούνκερ και οι τοποθετήσεις Σόϊμπλε στο παρελθόν αλλά και οι επιφυλάξεις που είχαν εκδηλωθεί στην περιβόητη τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ πριν την εξασφάλιση της προώθησης του νέου δανείου.

Όμως ο κ. Σαμαράς είναι ανένδοτος στον στόχο της αυτοδυναμίας. Για να σταλεί λοιπόν αυτό το καθαρό μήνυμα υπέρ της αυτοδυναμίας και κατά της συγκυβέρνησης, επιστρατεύθηκε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς την Κυριακή οπότε και απηύθυνε δημόσια δήλωση εξερχόμενος των γραφείων του κόμματος στην Λεωφόρο Συγγρού ενώ η επικοινωνιακή αντεπίθεση της ΝΔ συνεχίστηκε χθες σε υψηλό επίπεδο με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τασούλα και του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στους διαδρόμους του 3ου ορόφου της ΝΔ, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της ηγετικής ομάδας θεωρούν ότι ο κ. Λοβέρδος έκλεισε ουσιαστικά το μάτι στους ψηφοφόρους και τον κομματικό στρατό του ΠΑΣΟΚ και λέγοντας τους ότι θα στηριχθεί ο κ. Σαμαράς μετά τις εκλογές, τους έστειλε μήνυμα ότι αν ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ , ακόμη και αν βγει δεύτερο στις κάλπες, εκείνοι θα έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας.

Πάντως, στον στόχο της αυτοδυναμία συστρατεύονται με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και οι αποκαλούμενοι φιλελεύθεροι βουλευτές της ΝΔ, όπως οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Αντώναρος και Βαρβιτσιώτης, ανεξαρτήτως αν βαθιά μέσα τους θα προτιμούσαν μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και ο Αντιπρόεδρος Δ. Αβραμόπουλος που κινήθηκε πρώτος στη γραμμή να υπάρξει αυτοδυναμία και ύστερα συνεργασία.

Στο παρασκήνιο ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να είχε επαφές με τον Ε. Βενιζέλο στο περιθώριο της προτελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης με το σκεπτικό να καθησυχαστεί η τρόικα και οι δανειστές που εκδήλωναν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να προκύψει πολιτική αστάθεια στο μετεκλογικό τοπίο.

Όμως ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε διάσταση απόψεων με τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον κ. Σταύρο Δήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε ήπιους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ενώ ο Σ. Δήμας αντέδρασε έντονα λέγοντας πως δεν μπορεί να μην αναδειχθούν κατά την προεκλογική περίοδο οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που έφερε σε αυτό το σημείο τη χώρα.

Αυτοί που με βεβαιότητα δεν θα ήθελαν μια συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ , οι οποίοι μεταφέρουν στους προέδρους των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος την οργή τους για την πολιτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και διαμηνύουν ότι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να προσφέρουν την ψήφο τους στις εκλογές για να διατηρήσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και οι υπουργοί του, τις καρέκλες τους.
http://briefingnews.gr/