Με τροπολογία που κατέθεσε ο Μ. Βορίδης δίνεται η δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να επεκταθεί όχι μόνο εκτός Αττικής αλλά και στο εξωτερικό
Του Κασσιανού Τζέλη
Πριμοδοτείται ενόψει αποκρατικοποιήσεων η ΕΥΔΑΠ με τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης στο νομο για τη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς. Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να επεκταθεί και πέραν των γεωγραφικών ορίων της περιφέρειας Αττικής. Η επέκταση της δραστηριότητάς της μπορεί να γίνει μόνο μέσω θυγατρικών εταιρειών, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως λ.χ. την εμφιάλωση νερού, την παραγωγή ρεύματος, τις τηλεπικοινωνίες, οπτικές ίνες κ.λπ. Τομείς για τους οποίους, ήδη, η διοίκηση της εταιρείας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.Στο εξωτερικό
Με τον ίδιο τρόπο η ΕΥΔΑΠ θα μπορεί να επεκταθεί και στο εξωτερικό. Ηδη, η εταιρεία έχει προβεί σε ανάλογες επεκτάσεις δραστηριοτήτων στη χώρα μας, όπως μέσω της ΕΥΔΑΠ Νήσων ή το έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της Λευκάδας και με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η επέκτασή της νομοθετικά.
Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθούν οι επεκτάσεις δραστηριοτήτων θα είναι ανεξάρτητη του πλαισίου που κινείται η ΕΥΔΑΠ και θα καθορίζεται μέσω των προγραμματικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ενισχυθεί η εταιρεία, που αποτελεί μία από τις υποψήφιες για αποκρατικοποίηση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, παρέχεται στην ΕΥΔΑΠ η νομοθετική δυνατότητα να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να αναλαμβάνει δραστηριότητες ύδρευσης και αποχέτευσης και εκτός περιοχής αρμοδιότητάς της μέσω θυγατρικών εταιρειών της.
Με την επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας στην ελληνική επικράτεια θα καλυφθούν οι ανάγκες στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες παραμένουν επιτακτικές παρά το ότι μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Η μοναδική τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, εξοικονομώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους που θα δαπανούνταν για την κατασκευή νέων μη αναγκαίων υποδομών, ενώ παράλληλα μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα το καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά αποτέλεσμα από πλευράς παροχής υπηρεσιών στους καταναλωτές της επικράτειας με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η επέκταση αυτή, πέραν της εξοικονόμησης πόρων, έχει σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, δεδομένου ότι οι σχετικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.